A jövőről szól a „Tűzmadár”

Szerző: frisss.hu Fotó: Kremser Csaba • 2017. november 05., vasárnap •
Ez a fa, melyet ma elültettünk nem a pusztulásra vár, hanem a virágzásra és az elkövetkezendő 500 eztendőre – hangzott el azon az ünnepségen, melyet a Szombathelyi Református Egyházközség rendezett a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére.
A jövőről szól a „Tűzmadár”

Ünnepi szentmisével kezdődött, majd pedig emléktábla avatással és emlékfaültetéssel folytatódott az a megemlékezés, melyet a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére rendeztek a szombathelyi reformátusok. Az ünnepségen a gyülekezet tagjain kívül  részt vett Hende Csaba, a Parlament alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, valamint Puskás Tivadar polgármester és Illés Károly alpolgármester is.

Jakab Bálint Mihály tiszteletes arról beszélt az emlékfa elültetése előtt, hogy a reformációval Isten újraépítette népét.  Elmondása szerint Szombathelyen és a Pinka völgyében az elmúlt évszázadokban mindig is erős református közösség élt és remélhetőleg ez így lesz a következő 500 esztendőben is.   

A református magyar ember először is erős hitű, aztán erősen nemzeti érzelmű, végezetül pedig ahogyan mondani szoktuk nagyon nyakas. Mindig a lényeget nézi és ahhoz körömszakadtáig ragaszkodik is. Tán nem véletlen, hogy nekem szinte egész életemben református főnökeim voltak. Kezdve Für Lajostól Orbán Viktoron és Kövér Lászlón át Gulyás Gergelyig – mondta az emlékfaültetést követően Hende Csaba, aki a későbbiekben külön kihangsúlyozta, hogy ezekben a jelenlegi nehéz időkben erre a nyakasságra lesz majd mindannyiunknak  szüksége ahhoz, hogy megvédjük keresztény értékeinket. Az elültetett fa pedig nem a pusztulásra, hanem a virágzásra, az elkövetkezendő 500 évre vár.
A református templom előtti Károlyi Gáspár téren elültetett emlékfa Perzsiából származik, több nemesítésen is átesett,  latinul pedig a Parrotia persica nevet viseli. Gyönyörű vöröses leveleiből adódóan viszont akár „Tűzmadárnak” is lehetne nevezni, mely a jövőbe viszi keresztény kultúránkat, hitünket.  

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére