A jelenlegi és a korábbi honvédelmi miniszter együtt avatott kis huszárokat Szombathelyen - Galériával!

há • 2023. március 16., csütörtök •
Lovasok, ágyúdörgés, füstfelhő mindenütt, később pedig százszámra pirosló huszárcsákó: így festett a nemzeti ünnepen a Vasi Skanzen, ahol a honvédelmi miniszter is megfordult.
A jelenlegi és a korábbi honvédelmi miniszter együtt avatott kis huszárokat Szombathelyen - Galériával!

A szokásos látványos produkciókkal, pontgyűjtő versennyel, azaz huszárkiképzéssel, nótaszóval és kürtöskalácsillattal volt tele szerdán a Vasi Múzeumfalu, ahol több száz gyermek tanult és szórakozott családostul a barátságtalan, hűvös-szeles idő ellenére.

A lovas felvonulás után, délben Sátory Károly házigazda nyitotta meg a rendezvényt, a  Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke ismertette az egész napos programot. Beszélt a huszárhagyományokról, a '48-asok örökségéről, köszönetet mondott a szervezőknek, a Reményik-iskola pedagógusainak és minden kilátogatónak, akik közösen imádkoztak Steindl Papp Judit evangélikus lelkésszel.

Ezután órákig gyűjthették a gyerekek a pontokat, a huszárpróba teljesítésének jutalma pedig huszárcsákó volt.

A kapcsolódó rajzverseny eredményhirdetése után - amelyre a Szülőföld Könyvkiadó ajánlott fel ajándékokat - következett a sokak által várt ceremónia. 

A magyar szabadság, a magyar függetlenség örök ünnepének nevezte március 15-ét dr. Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter, a szombathelyi térség országgyűlési képviselője. Beszédében kitért rá, hogy ezen a napon az ország kinyilvánította, hogy önálló, büszke népe akar lenni Európának.

- A magyar huszár bátor, okos, fineszes, de mindenekelőtt hűséges - bajtársaihoz, parancsnokaihoz, és legfőképpen a magyar hazához

- fogalmazott a politikus.

Ezután Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szólt az ünneplő családokhoz. Felidézte az első független magyar kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár alakját, és a 175 évvel ezelőtt megalakult magyar honvédség történetének kezdeti időszakát.

- Akkori értékeik, céljaik és lehetőségeik szerint hoztak létre egy olyan haderőt, ami a mai napig fennmaradt.

Azóta a generációk a maguk értékei és céljai szerint alakították azt, ahogy a mostani is. A veszélyek korát éljük, és ennek tudatában kell újra haderőt építenünk - fogalmazott, utalva a szomszédban dúló háborúra. Mint mondta, modern, korszerű, de az ősi erényekre, bátor dinamikára építkező haderőt hoz létre az ország. A miniszter megemlítette: maga is teljesített szolgálatot huszárként a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztályban, és felmenői között is voltak huszárok. E szavak után Szalay-Bobrovniczky Kristóf és dr. Hende Csaba felavatta a kis huszárokat, csákók kerültek a kis fejekbe.

Ágyúdörgés, fegyverropogás, kiáltások és roham - az avató utáni csatában gyerekek, felnőttek összefogva kiűzték a labancot a falu területéről.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére