A jéghideg Szibériától a forró Afrikáig: Benyovszky és Zelei nagy utazása

há • 2021. szeptember 22., szerda •
A Felvidéktől Lengyelországig, Kamcsatkától Madagaszkárig tekert legutóbbi missziós túráján Zelei József kerékpáros békenagykövet, aki kedden a szombathelyi utcákat is bejárta, és dr. Hende Csabával is találkozott. A sportember a 280 éve született Benyovszky Móricnak kívánt így emléket állítani, útját filmen is megörökítette.
A jéghideg Szibériától a forró Afrikáig: Benyovszky és Zelei nagy utazása

"Akkor boldog a szívem, ha látom, hogy a fiatalok kerékpárra pattannak, és leteszik a voksukat az egészséges életmód, a sport mellett. Ilyen lelkes kíséretem is régen volt, mint most"

- mondta Zelei József békenagykövet kedden a vasi megyeszékhelyen szombathelyi iskolásoknak, s ezzel missziójának lényegét is összefoglalta.

A gyerekek a belvárosban kerekeztek a neves túrázóval azután, hogy a sportoló Kondora Bálinttal, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökével találkozott a városhatáron. A Megyeházánál már dr. Hende Csaba fogadta a bringás küldöttséget, akik nem sokkal később Zelei József élménybeszámolóját is meghallgathatták a díszteremben.

Itt Gergácz Péter kerékpáros világbajnok mellett a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket, aki kihangsúlyozta, hogy sok nagyszerű küldetését tudta már támogatni jóbarátjának, Zelei Józsefnek, ilyen a mostani is.

"Az a túra, ami Zelei József mögött van, Benyovszky Móric iránti tiszteletének a jele, és a szándéka nem volt ezzel más, mint felhívni a figyelmet nagyszerű alakjára világszerte. Több író megénekelte már a 18. századi magyar gróf történetét, mégis ismertebb a határainkon kívül, mint belül"

- jegyezte meg Hende Csaba, aki nagyra értékeli a kerékpáros békenagykövet teljesítményét.

"Benyovszky, a katona, a kamcsatkai hadifogoly, Madagaszkár királya a jéghideg Szibériától a forró Afrikáig eljutott élete során, és ennek a kitűnő felvidéki születésű személyiségnek az életpéldája, bátorsága és békekeresése példa lehet a ma élő nemzedéknek is"

- fogalmazott az Országgyűlés alelnöke. Ezt az életpéldát mutatja fel Zelei József a túrájával, akit szeretettel köszöntöttünk most - jegyezte meg.

A kerékpáros békenagykövet megilletődve fogadta a házigazdák üdvözlését. Előadásában arról beszélt, hogy két évtizede járja a világot, ez idő alatt az Egyenlítő hosszának háromszorosát tekerte már le, több mint 100 ezer kilométert.

"120 országot látogattam meg, a küldetésem pedig a béke hirdetése. Amikor elindultam, óriási sportteljesítményre készültem, amiről tudtam, hogy figyelemfelkeltő, de kellett egy üzenet, és ez a béke lett, mert ez mindenkinek fontos"

- mondta.

Királynőkkel, ENSZ-főtitkárral, amerikai elnöki küldöttekkel és a Szentatyával is találkozott már útjai során. Az ideinek, amely már a háta mögött van, különleges apropója, évfordulója is volt: Benyovszky Móricnak állított vele emléket. "Katona létére mindig a békére törekedett élete során, még a vitázó afrikai törzseket is kibékítette, a rászorulókon mindig segíteni akart, többek közt ezért kerekeztem be az általa bejárt útvonalat születésétől haláláig" - ismertette küldetését a sportember, azaz bejárta a felvidéki Nyitra megyétől Lengyelországon, Oroszországon és Kamcsatkán át Tajvant, Párizst, egészen Madagaszkárig.

A szombathelyi Megyeházáról azonban nem indult most ilyen hosszú útra, csak a Haladás Sportkomplexumig tekert, ahol a Haladás VSE súlyemelőivel együtt részt vett egy kőrisfa elültetésében - emléket állítva a béke nemes eszméjének és Benyovszky nagyságának - , este pedig közönségtalálkozóra érkezett az AGORA Filmszínházba, ahol bemutatták Két keréken a Nagyvilágban című filmjét.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére