A huszárokra emlékeztek Szombathelyen

vaol.hu • 2021. június 21., hétfő •
A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület vasárnap tartotta a 11-es Huszárezred hagyományos emléknapját a volt laktanya udvarán és felújított épületében. Emléktáblákat is avattak.
A huszárokra emlékeztek Szombathelyen

A megemlékezésen részt vettek a Pápai Huszár Hagyományőrzők, a körmendi Batthyány Lovas Bandérium és a Vasi K.u.k. Matrózok Hagyományőrző Csoport tagjai, valamint osztrák hagyományőrző huszárok. A felújított huszáremlékműnél Majthényi László megyei közgyűlési elnök mondott beszédet. Megbecsüléssel beszélt a huszárokról,

akiknek alakja benne él a magyar ember lelkében, akik évszázadokon át ott voltak Európa minden nagyobb ütközetében.

Katonanóták csendültek fel, majd az épületben felavatták a 11-es huszárezred arany vitézségi éremmel kitüntetett őrmesterének és zászlósának emléktábláját. Az 1915-ben hősi halált halt vitéz Harmadás Istvánnak a leszármazottai is részt vettek az ünnepségen.

Drenovácz István, a hagyományőrző egyesület elnöke köszönetet mondott a Grádics egyesületnek és a Szent György Lovagrendnek, amiért felkutatták a kitüntetettek személyét, és elkészítették az emléktáblákat. Az ünnepségen vitéz lovag Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas-Zala megyei törzskapitánya avatta fel a rend százéves évfordulójára készült emléktáblát, amelyet tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudtak a nagy nyilvánosság előtt méltatni.

A táblákra Merkli Ferenc plébános kérte Isten áldását. Az ünnepség kiállításmegnyitóval, illetve huszárleszármazottak visszaemlékezéseivel folytatódott.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére