A honvédelmi miniszter avatja fel idén a szombathelyi kis huszárokat

• 2023. március 14., kedd •
Látványos lovas felvonulás, huszárpróba, csata és fegyverropogás - a legjobb módja a történelemtanításnak. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület így csinálja március 15-én.
A honvédelmi miniszter avatja fel idén a szombathelyi kis huszárokat

Régóta nincs jobb módja ilyenkor az ünneplésnek Szombathelyen: a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület egy évtizede szervezi hagyományosan a Vasi Skanzenben a programját, amelyen a nap végén ünnepélyesen felavatják a város legifjabb kis huszárait. De ezenkívül sok minden más is történik, íme:

Március 15-én, szerdán reggel 9 órakor a Szombathelyi Lovardában gyülekeznek a lovasok, huszárok és az érdeklődők, akik innen átvonulnak a rendezvény helyszínére, a Vasi Skanzenbe. Útvonal: Ádám László út – Víztorony út – Jókai park – Árpád út

Huszártoborzó a Falumúzeumban (A belépés ingyenes, feltétele a kokárda viselete, vagy egy magyar zászló a kézben!):

A program 12 órakor kezdődik a Gyéres zenekar műsorával. 12.30-kor: résztvevők köszöntése és közös imádság Steindl Papp Judit evangélikus lelkésszel. Köszöntőt mond Sátory Károly főszervező. Ezután következik a huszárpróba gyerekeknek - pontszerző játékok a falu területén, 15-20 állomáson. A pontszerzőn ügyeskedő gyerekek huszárcsákót kapnak és huszárrá fogják avatni őket.

Közben az érdeklődők ismerkedhetnek a huszártábor életével (készülés a csatára, lovak ápolása, felszerelése, fegyverek, ágyúk használata, tábori kórház, sebesültek ellátása, tábori kovács stb.) 14.30-kor kerül sor a rajzpályázat eredményhirdetésére, melyre a díjakat a Szülőföld Könyvkiadó ajánlotta fel.

15 órakor kezdődik az ünnepi kishuszár-avató. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntője után a volt és a jelenlegi honvédelmi miniszter felavatja a kis huszárokat.

Az avató után következik a csata, melynek célja, hogy gyerekek, felnőttek összefogva kiűzzék a labancot a falu területéről.

A színes programok mellett lesz még ólomhuszárok öntése, bőrtárgyak, kokárdák készítése, lovaglás. Lehet kóstolni mézes- és kürtöskalácsot is. A rajzversenyre készült rajzok kiállításra kerülnek, a rendezvényen megtekinthetők. A  farkasfai házban a szervezők tárlatvezetést tartanak. Az érdeklődők megnézhetik Bakonyi Dorottya szabadidomító lovas bemutatóját.

A rendezvényt a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezi a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola pedagógusai, a  Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport tagjai, a Vasi Skanzen dolgozói  és még sok barát közreműködésével, segítségével.

A rendezvény a Honvédelmi Minisztérium anyagi támogatásával valósulhat meg.

Rossz idő esetén (eső, viharos szél) a rendezvény más időpontban kerül megrendezésre, melyről értesítik a város lakosságát.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

 

közösség

további frisss

lap tetejére