A halálból tért vissza a magyar erőemelő bajnok

origo.hu • 2021. szeptember 20., hétfő •
2018 nyarán szenvedett súlyos autóbalesetet a 23 éves magyar bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes erőemelő. Heteken keresztül feküdt kómában, ma viszont ismét súlyokat emelget Paczuk Ádám.
A halálból tért vissza a magyar erőemelő bajnok

A baleset következtében a farcsontja, a bokacsontja, a kulcscsontja és az összes bordája eltört. A törött bordái átszúrták a tüdejét, és több mint öt órán át volt oxigénhiányos állapotban. Harmincegy napot töltött mély kómában és lélegeztetőgépen, majd a felébredése után amnéziát kapott. Ezután hosszú időre kerekesszékbe került, mivel a rehabilitáció alatt agyvérzést kapott, és a fél oldalára lebénult.

A BESZÉDET, AZ ÍRÁST ÉS A JÁRÁST IS ÚJRA KELLETT TANULNIA.

Ezek után a hihetetlen próbatételek után elindult a bajai II. Korosztályos Raw Erőemelő Magyar Bajnokságon, ahol hat indulóból az ötödik helyen zárt. A "legnagyobb küzdő" felirattal pedig egy külön oklevelet vehetett át a hazai szövetség elnökétől. 

Nagyon jó érzés volt új versenyezni, bár picit azért furcsa is egyben. Ám nem a helyezésért vagy a díjakért csinálom, hanem azért, mert egyszerűen jólesik

- mondta a gádorosi erőemelő bajnok. 

A baleset után mindent elfelejtettem, egy-két kisebb emlékfoszlány villant csak be. Képekről, videókról raktam össze, ki is voltam valójában. Azért is kezdtem el újra a versenyzést, mert láttam a szobámban az érmeimet, és szerettem volna, ha legbelül azt érezhetem, hogy valóban az enyémek - tette hozzá Ádám.

Másfél évig készült a visszatérésre, rengeteget edzett, annak ellenére, hogy a jobb oldala Ádám elmondása szerint még mindig olyan, mint egy roboté. 

A leghétköznapibb feladatok is nehézséget jelentenek, levetkőzni, ebédelni, vacsorázni kínszenvedés, de mindennap látok javulást

- árulta el a Toldi SE sportolója.

Arra a kérdésre, hogy ezen korlátok ellenére hogyan tud ekkora súlyokat emelni, csak annyit mondott, hogy ez valahogyan megmaradt...

Az orvosommal is közöltem korábban, akármit mondhat, az erőemelést nem tudják elvenni tőlem

- mondta mosollyal az arcán Ádám.

A gyógyulsát követően a testére tetováltatta azoknak az aláírását, akiknek a legtöbbet köszönhet. A tetoválásokon szerepel az edzője, csapattársa, a tízszeres világbajnok Szabó Ágnes és Kathi Béla neve is, akivel rendszeresen tréningezik. Sőt Egervári Sándor aláírása is szerepel Ádám tetoválásai között, aki szintén átesett egy agyvérzésen.

Sanyi bácsival a budakeszi rehabilitációs intézetben gyógyultunk egy szobában, és baráti viszony alakult ki köztünk

- árulta el Paczuk Ádám erőemelő.

 

Forrás: origo.hu/blikk.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére