A háború áldozatai között egyre nagyobb számban találhatóak magyarok

mandiner.hu • 2023. január 21., szombat •
Tiltakozunk a kárpátaljai magyarságot ért újabb provokációk ellen! - írta bejegyzésében Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő.
A háború áldozatai között egyre nagyobb számban találhatóak magyarok

Őt idézi a mandiner.hu: „Tiltakozunk a kárpátaljai magyarságot ért újabb provokációk ellen! Sajnálatos módon, miközben Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajnában a fegyverek helyét átvegyék a tárgyalások,

a kárpátaljai magyarság folyamatosan provokációnak és megaláztatásnak van kitéve.

Napi szinten több ezer valódi háborús menekültet fogadunk be és látunk el, anyagilag támogatjuk a szomszédos ország nehéz helyzetben lévő intézményeinek újjáépítését és működtetését.

A háború áldozatai között pedig egyre nagyobb számban találhatóak magyarok,

akik a legdrágábbat, az életüket áldozzák fel Ukrajnáért.

Eközben a Munkácsi járás hatóságai – miután a várból barbár módon eltávolították a Turul emlékművet - most azzal vannak elfoglalva, hogy

az intézményekről eltávolítsák a magyar zászlót és magyar intézményvezetőket rúgjanak ki az állásaikból.

Mindezt egy olyan térségben teszik, ahol a nehézségek ellenére továbbra is békés a különböző nemzetiségek közötti viszony és együttélés.

Ezekről az akciókról – nem is beszélve a december közepén elfogadott nemzeti közösségekről szóló törvényről, amely tovább szűkíti a kisebbségek jogait - már nem lehet azt állítani, hogy csupán oroszok által szervezett provokációról van szó, és a helyieknek ezekhez semmi köze. Itt és most

az ukrán hatóságok által kezdeményezett és megvalósított nyílt magyar- és kisebbségellenes akciókkal állunk szemben.

Az Európai Unióba igyekvő Ukrajnát arra is emlékeztetni érdemes, hogy a kisebbségeivel szemben tanúsított bánásmódja nem felel meg a máskor oly sokat emlegetett európai értékeknek és nem szolgálja az EU és NATO tag Magyarországgal kialakítandó jó viszonyt sem.

Ezekre a provokációkra adható egyetlen válasz, hogy tiltakozunk ellenük, az ukrán hatóságokat pedig határozottan felszólítjuk, hogy haladéktalanul hagyjanak fel minden magyarellenes akciójukkal!”

Nyitókép: MTI/Nemes János

 

közösség

további frisss

lap tetejére