A Gazprom egy hétre leállítja a gázszállítást a Török Áramlat vezetéken – a döntés ezúttal Magyarországot is érinti

• 2022. június 21., kedd •
Az oroszok a leállást azzal indokolják, hogy karbantartást végeznek a vezetéken.
A Gazprom egy hétre leállítja a gázszállítást a Török Áramlat vezetéken – a döntés ezúttal Magyarországot is érinti

A Gazprom bejelentette, hogy keddtől egy hétre leállítja a szállítást a Török Áramlat nevű gázvezetéken. Ezen a vezetéken jelentős mennyiségű gáz érkezik Magyarországra is – írta a G7-re hivatkozva az Index.

A Fekete-tengeren áthaladó Török Áramlat vezetéken évente 31,5 milliárd köbméter gázt szállítanak. A gázvezetéken szállított mennyiség körülbelül fele a török piacot látja el, a másik fele pedig a görög, az észak-macedóniai, a román, szerb, bosnyák és a magyar piacra érkezik – ismertették.

A fentebb említett országok közül Bulgáriába az oroszok már április vége óta nem szállítanak gázt amiatt, hogy a bolgárok nem voltak hajlandóak rubelben fizetni azért – emlékeztetett a portál.

Karbantartásra hivatkoznak

Az oroszok az egyhetes leállást azzal indokolták, hogy karbantartást végeznek a vezetéken. A leállásról az összes érdekelt féllel előre egyeztettek – közölték.

A G7 portál szerint a Török Áramlat leállítása miatt

a magyar gázimport körülbelül egyharmada eshet ki a karbantartás idejére.

Magyarországon ez a kiesés ugyanakkor nem jelent veszélyt, mivel az országba eddig a szokásos módon érkezett az orosz gáz. Az európai piacon azonban az árakat befolyásolhatja a leállás, mivel a kontinensre érkező gáz egynyolcada a Török Áramlaton keresztül érkezik – hívta fel a figyelmet az Index.

Nyitóképen gázvezeték Ukrajnában Fotó: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére