A futásról gyógytornász szemmel

• 2021. október 14., csütörtök •
Vége a nyárnak, a kánikulának, a szabadságoknak. A nagy melegben sokan nem szeretnek futni, a tapasztalatok szerint azonban ősszel hirtelen megnő a hobbifutók száma. Ha önt is érdekli a futás, ami egy remek test-karbantartó, állóképesség javító sport és egyben a legjobb kardió mozgás is, jó ha tud pár dolgot, amivel elkerülheti a sérüléseket és fájdalmakat – olvasható a Gyógyzóna cikkében.
A futásról gyógytornász szemmel

A futással kapcsolatos praktikákról Hegedűs - Végh Zsófia gyógytornász ad néhány jótanácsot.

A cipő

A futás nem nagy befektetésekkel járó sport, úgy mint a lovaglás vagy a vitorlázás, ahol sokkal több felszerelésre van szükség. Ami a legfontosabb futásnál, az a cipő. Ez az egyetlen dolog, amit érdemes tudatosan kiválasztani, hiszen nagyon fontos, mit viselünk a lábadunkon. Ha nem megfelelő a cipő boltozata, illetve nincsen megfelelő alátámasztás és erőeloszlás, azzal több ízületedet is túlterhelheted.

Cipővásárlás előtt a legjobb megoldás a talpnyomáselemzés sportorvosnál vagy gyógytornásznál (lehetőleg járás közben végzett), amellyel megtudhatod milyen dőlésű a bokád és milyen lábbelire van szükséged.

Amikor boldogsággá válik a futás
A blogok, bejegyzések alapján úgy tűnik, a futók körében most kerek a világ: vannak versenyek, lehet jókat edzeni, terepen és aszfalton is valóra válnak az álmok – kocogni tényleg nagy boldogság – olvasható a CsupaSport cikkében.

Bemelegítés nélkül soha

Sokan gondolják azt, hogy a futás előtt nem szükséges a bemelegítés, mert a futás maga a bemelegítés. Ez nagyon rossz megközelítés. Érdemes belegondolni, mi történne, ha nagy lendülettel belefognánk egy 5 km-es távba, átlag sebességgel, hideg izmokkal. Szegény muszklik azt sem tudják, mi történik éppen velük és hogyan alkalmazkodjanak ilyen gyorsan. Könnyen sérülés lehet a vége. 

Bemelegítés hatására az izmokban több hajszálér nyílik meg, javul a keringés és javul az izmok oxigénellátottsága is. Szánjunk rá 10-15 percet!

Mozgassuk át ízületeinket, körözzünk velük. Fokozatosan növekvő intenzitással végezzünk dinamikus gyakorlatokat, majd egy kis futóiskolát, lassú kocogásból váltva rövid vágtákba.

A fokozatosság a lényeg

A nyári kihagyás után nem feltétlenül kell maratoni távval kezdeni. Az interneten megannyi edzésterv található arról, hogyan építsük fel a saját futóprogramunkat. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük ki ebben is szakember véleményét, aki egyéni tervet készíthet kifejezetten ránk szabva.

Keresztedzés és pihenőnapok

A futáshoz is szükségünk van megfelelő törzsizomzatra ahhoz, hogy hatékonyan végezzük. Iktassunk be olyan napokat, amikor erősítő edzést végzünk, legyen ez saját testsúlyos vagy eszközös gyakorlatsor. A fogyáshoz sem elég a kardiózás, a futás, a súlyzós edzések fontosabbak a testsúly csökkentéséhez!

Ne feledkezzünk meg azokról a napokról sem, amikor csak a pihenésé a főszerep! A megfelelő regeneráció elengedhetetlen a fejlődéshez.

Borítókép: PEXELS
Forrás: magyarnemzet.hu
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére