A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak

origo.hu • 2021. március 28., vasárnap •
Favipiravir felírásával kapcsolatosan adott ki közleményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), amelyben hangsúlyozzák, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak - írja az origo.hu.
A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak

A közlemény szerint: az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos háziorvosi tevékenységet lát el, így

felírhatja a készítményt hétvégén is, a felírhatóság nincs hétköznapokhoz kötve.

Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az EESZT-ben történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.
A készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható.

A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

Ezenfelül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek a COVID-ambulancián is elláthatók favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel.

Otthon zajló gyógyulásukat minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

A gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus-fertőzés kezelésében hatékony legyen. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges. A kiadott termék adatainak az EESZT-be való rögzítése kötelező - olvasható az EMMI közleményében.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére