A csehek harcolni fognak a belső égésű motorok 2035-ös betiltása ellen

• 2021. szeptember 14., kedd •
Az ország miniszterelnöke ésszerű gondolkodásra szólítja fel a zöldpárti politikusokat.
A csehek harcolni fognak a belső égésű motorok 2035-ös betiltása ellen

Andrej Babiš cseh miniszterelnök kijelentette, hogy meg fogja védeni az ország kulcsfontosságú autóiparát, és meg fogja támadni az Európai Unió azon javaslatát, amely szerint 2035-ig fel kell hagyni a benzin- és dízelüzemű gépkocsik használatával.

„Nem fogunk egyetérteni a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók értékesítésének közeljövőbeli betiltásával. Ez kizárt dolog a részünkről, másik végdátumot kell választani. Nem erőltethetjük rá egy egész iparágra a zöld fanatikusok akaratát. Valamit kitaláltak az Európai Parlamentben, de ez egy komoly horderejű dolog, további egyeztetésekre van szükség az ügyben” – jelentette ki Babiš az iDnes hírportálnak adott interjújában.


Andrej Babiš

A nemzet, amely egy főre vetítve a világ egyik legnagyobb autógyártója, Babiš szerint a témát prioritássá fogja tenni, amikor 2022 második felében átveszi az EU soros elnökségét. A csehek támogatni fogják az elektromobilitási törekvéseket, de csak ésszel, jelentette ki a Prágában székelő kormányfő.

Az autóipar a cseh gazdaság zászlóshajójának számít (hasonló egyébként a helyzet a magyar gazdaság és a magyar autóipar vonatkozásában). Ez a nemzet ad otthont a Volkswagen-csoport Škoda márkájának, amelynek két autógyára van az országban. A Toyota és a Hyundai is gyárt autókat az országban. Babiš, aki a jövő hónapban szeretné újraválasztatni magát, a nemzeti érdekek védelmét és az uniós politika alakításában való élvonalbeli szerepvállalást helyezi előtérbe.

Kapcsolódó hír, hogy a tervek szerint 2035 után New Yorkban is betiltják a belső égésű motorral szerelt új autók értékesítését. Az amerikai metropolisz 2050-ig 85 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami egybevág a klímavezetésről és közösségvédelemről szóló törvényben (CLCPA) leírtakkal. Az új jogszabály kéz a kézben jár Joe Biden elnök céljával, amely szerint 2030-ra az újautó-eladások felét az elektromos autók fogják kitenni az Egyesült Államokban.

 

Forrás: alapjarat.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére