Egyre több hírportálon olvashatunk a természetes szuperélelmiszerek térnyeréséről. Ezek között pedig újra fókuszba került a fahéj. Ennek is a ceyloni változata, amely nemcsak ízvilágában emelkedik ki, de hatóanyagtartalmában és az egészségre gyakorolt hatásaiban is messze felülmúlja a hétköznapokon alkalmazott fahéjat.
Miért különleges a ceyloni fahéj?
A ceyloni fahéj Sri Lankáról származik, és az elterjedtebb kasszia változatánál jóval alacsonyabb kuramintartalommal rendelkezik. Ez azért fontos, mert a nagy mennyiségben fogyasztott kuramin májkárosító hatású lehet. Hosszú távon így a ceyloni fahéj használata biztonságosabbnak mondható.
A Bulkshop oldalán is megvásárolható változat számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik és előnyösen hat az egészségre, jótékony számos gyakori betegséggel szemben.
A ceyloni fahéj jótékony hatásai
Legismertebb tulajdonsága, hogy segíti szabályozni a vércukorszintet. A kutatások szerint fokozza az inzulinérzékenységet is, ami különösen előnyös a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára. A fahéj tele van polifenolokkal, amelyek erősen gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ez segíthet semlegesíteni a szabadgyököket és védeni a sejteket a károsodástól.
Antibakteriális és gombaölő tulajdonsága szintén egyedülálló. Természetes fertőtlenítőként is működik: gátolja a baktériumok és a gombák szaporodását, így a szervezet védelmi vonalát is erősíti. Sőt, még a szív- és érrendszert is hatékonyan védi. A fahéjat már az ókorban is emésztést serkentő szerként használták, képes ugyanis csökkenteni a puffadást, serkenti a gyomornedv-termelést, ezáltal pedig támogatja az egészséges emésztési folyamatokat.
Hogyan fogyasszuk?
Előnye, hogy mivel kumarintartalma töredéke a kassziai fahéjnak, napi szinten is fogyasztható. Ajánlott napi adagja mintegy 1-3 gramm, amit például zabkásába, smoothie-ba, teába vagy süteményekbe is keverhetünk. Kapható őrölt formában, kapszulaként és tea alapanyagként is. Fontos azonban, hogy csakis megbízható helyről vásároljunk és kizárólag valódi fahéjat. Élettani hatásait tekintve ez a fajta messze egészségesebb választás, ugyanakkor drágább is.
A ceyloni fahéj nem csupán egy fűszer, valódi superfood is egyben, amely természetes módon támogatja a szervezet egészséges működését. Vércukorszint-szabályozó, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és emésztést javító hatásai révén méltón népszerű az egészségtudatos életmódot követők körében. Ráadásul finom, aromás és sokoldalúan használható, így nemcsak a szervezetünkre gyakorol jótékony hatást, de az ízlelőbimbóinkat is képes kényeztetni.