A 26. percben lefújták a Sepsi meccsét a vendégultrák magyarellenes rigmusai miatt

nemzetisport.hu • 2023. január 30., hétfő •
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) 23. fordulójában a Sepsi OSK hazai pályán csapott össze az FCU Craiovával. A találkozó mindössze 26 percig tartott, mivel az olténiai drukkerek magyarellenes rigmusai miatt a játékvezető 0–0-s állásnál először félbeszakította, majd le is fújta a mérkőzést.
A 26. percben lefújták a Sepsi meccsét a vendégultrák magyarellenes rigmusai miatt

Alig 25 percig tartott a Sepsi OSK első 2023-ban játszott hazai mérkőzése a román élvonalban, a vendég FCU Craiova szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt ugyanis Florin Chivulete játékvezető kétszer is félbeszakította, majd végleg lefújta a találkozót - írta meg a nemzetisport.hu.

A craiovai csapat ultrái évek óta a legbalhésabbak közé tartoznak Romániában, akik saját játékosaikat és vezetőiket is állandóan fenyegetik. Vasárnap délután Sepsiszentgyörgyön pedig szinte egy pillanatig sem érdekelték őket a pályán történtek – igaz, említésre méltó helyzet egyáltalán nem is volt a lejátszott fél játékrész során –, hanem

szinte kizárólag magyarellenes rigmusokat harsogtak, a helyi hangosbemondó többszöri figyelmeztetése ellenére.

Chivulete először a 24. percben szakította félbe a mérkőzést, majd egy perccel később az öltözőbe is rendelte a csapatokat. Tíz perc múlva folytatódott csak a játék, ám mivel a vendégtábor sem állt le a magyarok szidalmazásával, alig 20 másodperc után a játékvezető végleg lefújta a mérkőzést – a román futball történetében egyedülálló döntést hozva. Nézőtéri botrány miatt szakadt már félbe élvonalbeli mérkőzés (a Rapid–Steaua 2008-ban, a játékvezető megdobálása miatt), gyűlölködő „szurkolás” miatt azonban most először.

A versenykiírás szerint a mérkőzés pontjainak sorsáról a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága dönt majd, a játékvezető és Octavian Goga megfigyelő jelentései alapján: várhatóan 3-0-s gólkülönbséggel a Sepsinek ítélik majd a győzelmet.   

Az elmaradt mérkőzés helyett Cristiano Bergodi, a Sepsi szakvezetője azonnal edzést vezényelt csapatának. Közben pedig a román sajtóban – elsőként a Fanatik portálon – olyan hírek röppentek fel, hogy

a craiovai tábor szándékosan provokálta ki a mérkőzést félbeszakítását és a várható kemény büntetést,

így akarván ártani a FCU körükben népszerűtlen tulajdonosának, Adrian Mititelunak. 

Ezt a Digi Sportnak nyilatkozó Diószegi László, a Sepsi elnöke is megerősítette. „A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált, és Mititelu urat szidalmazta.

Szerintem a botrány kedvéért jöttek, hogy Mititelut üssék.

Egyáltalán nem örülök ennek a végkifejletnek, mindig a pályán akarok nyerni, de ezt a meccset most le kellett állítani, szükség volt egy normalitás irányába mutató döntésre” – mondta Diószegi.

A Craiova hivatalos közleménye: „Csapatunk nem vállalja a felelősséget. A Sepsi OSK vállalta, hogy beengedi a szurkolókat a stadionjába, ezért ő az egyetlen szervezet, amely felelős a történtekért és a törvények betartásáért a lelátón. Bármely más értelmezés törvénybe ütközik. Csapatunk mentesül minden felelősség alól, amely ennek a sporteseménynek a megszervezéséhez kapcsolódik.”

közösség

további frisss

lap tetejére