A 2021. évi adójogszabályi változások nyomában

Szponzorált tartalom (x) • 2020. november 18., szerda •
Rendszeresen változnak a jogszabályok, adójogszabályok, s ember, illetve könyvelő és adótanácsadó, adószakértő legyen a talpán, aki követni tudja ezeket. Szerencsére mindannyian elkötelezettek a valóban izgalmas és felelősségteljes szakmájuk, valamint ügyfeleik iránt, s így mindent megtesznek azért, hogy minden friss információ a rendelkezésükre álljon. Többek között elolvassák cikkünket, amelyben a személyi jövedelemadót, a társasági adót, a kisvállalati adót, az általános forgalmi adót és az adóigazgatást érintő változásokat tekintjük át.
A 2021. évi adójogszabályi változások nyomában

Jogszabályi változások nyomában

Az adójogszabályi cikkeken és a hivatalos forrásokon túl több hasznos lehetőség is rendelkezésére áll azoknak, akik a változásokat követni szeretnék. Hasznos blogok követésén, írásokon túl ajánljuk a szakmai klubokat, melyek pont a naprakész aktuális információk, valamint a szakmaspecifikus ismeretek megszerzésére, a jogszabályváltozások követésére kínálnak egyedülálló lehetőséget, mégpedig neves szakmabeliek, helyi és országosan ismert vezetők előadásában, olyan intézményektől, mint a NAV, a Magyar Államkincstár vagy a Pénzügyminisztérium. A szakmai fórumokon lehetőség nyílik konzultációra is, ami a klubok sikerének záloga.

Főbb adójogszabályi változások 2021-ben

A személyi jövedelmadó szempontjából fontos változások lesznek a súlyosan fogyatékos magánszemélyek személyi kedvezményének tekintetében, hisz ezután már nem a személyi jövedelemadóból lesz érvényesíthető a személyi kedvezmény, hanem az összevont adóalapból, s a kedvezmény mértéke is változik, ami jelen pillanatban 5%, de 2021-től kezdve a mindenkori minimálbér harmada lesz, száz Ft-os kerekítéssel.

A magánszemélyeken túl a munkáltatókat is érinti a változás, itt a rekreációs keretösszegek változnak, egységesen 450.000 Ft rekreációs keretösszeg áll rendelkezésére minden munkáltatónak a béren kívüli juttatások adókötelezettségével összefüggésben. 

A társasági adót tekintve egyrészt változik az energiahatékonyságot javító beruházások adókedvezményének a köre, 2021-től nem vehető igénybe sem személygépjármű, sem elektromos személygépjármű esetén. Továbbá változnak, szigorodnak a telephely keletkezésének szabályai is. A fejlesztési tartalékképzés alapján igényelhető társasági  adóalap-csökkentő tétel az aktuális adóévben, az adózás előtti nyereség mértékéig vehető majd igénybe, s megszűnik az eddigi felső összegkorlát.

A KIVA árbevételi korlátja 3 milliárd Ft-ra, a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárdra nő.

Az áfabevallás tervezetét jövőre már az adóhatóság készíti el a vállalkozások számára, valamint változnak az adótartozásra igényelhető pótlékmentes részletfizetési lehetőség keretösszegei is.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére