9 órai iskolakezdés: jogos igény vagy gumicsont?

• 2020. július 01., szerda •
Csúsztatott iskolakezdést javasol a fővárosi önkormányzat ősztől, hogy ne legyen zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön reggelente. A budapesti gyerekek biztosan támogatnák az ötletet, vidéken egyelőre nem merült fel hasonló. Kiderült, nincs is jogszabály arról, hánykor kezdődjön a tanítás, erről az intézmények most is maguk dönthetnek.
9 órai iskolakezdés: jogos igény vagy gumicsont?

Az időnként felszínre kerülő témát a főváros dobta be a köztudatba nemrég, azt javasolva, hogy egyes oktatási intézmények 8 óra helyett 9-kor kezdjék a tanítást. Az ötletet azzal magyarázták, hogy a reggeli csúcsforgalomban, 7 és 8 óra között az utasok egyharmada diák, zömében középiskolás és egyetemista fiatal. Ha az iskolák "lépcsőzetesen" elcsúsztatva kezdenék a reggeli oktatást, elkerülhetőek lennének a tömegközlekedésben a tömött járatok - vélik. Ezzel minimalizálnák a fertőzésveszélyt egy esetleges második járványhullám esetén.

A reakciókról az eduline.hu számolt be. "Több ellene szóló érvet látok, mint mellette szóló érvet" - mondta az ATV Híradó kérdésére Gulyás Gergely. “Azt nem tartom egy helyes indoklásnak, hogy ha 9 órakor kezdődne az iskola, a BKV-n kisebb lenne a tömeg, hiszen ma már a munkahelyek jelentős részén 8, fél 9, illetve 9 óra a munkakezdés időpontja"
- mondta a miniszter. Semmivel sem lenne kevésbé tömött a BKV, ha 9-kor kezdődne az iskola - tette hozzá.

Hétfőn Novák Katalin családügyi államtitkár arról beszélt, ez abszolút nem aktuális kérdés, "persze ettől gumicsontokat mindig be lehet dobni". Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, nincs jogszabály arról, hánykor kezdődjön a tanítás, erről az intézmények maguk dönthetnek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére