76 évvel ezelőtt jutott Drezda sorsára Szombathely

• 2020. október 07., szerda •
1944. október 7-én a brit és amerikai légierő pusztító támadásokat intézett Érsekújvár, Csap, Komárom és Zalaegerszeg mellett Szombathely vasúti pályaudvara ellen. Az 1945. márciusi nagy bombázás előtt ez volt a legpusztítóbb támadás városunk ellen.
76 évvel ezelőtt jutott Drezda sorsára Szombathely

A szövetséges hatalmak kiemelt hadműveleti területként tartották számon Szombathelyt, mivel a fővárost elhagyó Szálasinak és kormányának Sopron mellett a vasi megyeszékhely lett az új bázisa. Ezzel együtt itt állomásozott az olasz, japán és a német nagykövetség is, nem beszélve arról, hogy az ország egyik legnagyobb, legjelentősebb vasúti csomópontjával Szombathely rendelkezett.

Ennek tudatában érthető módon súlyos találatot kapott a pályaudvar és a szövőgyár, bombák hullottak a Petőfi és a Nádasdy utcára, a Széll Kálmán és a Szent Márton utca keleti részére, valamint az Éhen Gyula térre. A légitámadás következtében 53 szombathelyi halt meg, az áldozatok többsége nő és gyermek volt. A legtöbben a Sas és a Szövő utcában vesztették életüket.

Egy héttel később újabb támadás érte a várost, ezúttal 9 emberéletet követelt a pusztítás. Néhány nap múlva, október 17-én erős angolszász kötelék haladt át a város fölött. Egyetlen gép vált ki belőle, amely ugyancsak a pályaudvarra és környékére szórta gyilkos terhét. Utána még három kisebb bombatámadás következett, majd hosszabb szünet után a legszörnyűbb, 1945. március 4-én.


fotó: BDK archívum - Jákfalvi, 1945.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére