7 tuti tipp, ha leégtünk a hét végén

frisss.hu, index.hu • 2015. június 15., hétfő •
Persze, naptej kellett volna, de mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?
7 tuti tipp, ha leégtünk a hét végén

Minden évben ugyanaz a történet, „hirtelen” jött a meleg (júniusban…), nem éreztük, hogy baj lenne, csak egy rövid ideig voltunk a napon, stb., stb. Oké, de mi legyen most, hogy megy tovább az élet és még a ruha is fáj, ahogy őrünkhöz ér? Azért nem reménytelen a helyzet, vannak megoldások a leégés kezelésére.

 

Ecetes borogatás

Az ecetes borogatás azért jó, mert az ecetsav nyugtató hatással van a megégett bőrre és hidratálja is. Nemcsak jobban érezzük majd magunkat tőle, de kisebb az esélye annak is, hogy a bőr lehámlik. Természetesen egyéb előnyei is vannak: olcsó és hatékony, természetes és nincs illata. Ezt a praktikát csak bőrpír esetén használjuk, ha hólyagosra égtünk, irány a bőrgyógyász! 

Tipp: 2:1 arányban hígítsd fel az ecetet vízzel, és tedd bele egy pumpás flakonba. 20 percenként fújd be a leégett bőrterületet, fél nap után látható és érezhető a jótékony hatása.

 

Tejföl, tej, kefir

A tejfölös pakolás és a tejtermékekből származó író, azaz savó is zseniálisan nyugtatja a bőrt! A magas zsírtartalom miatt óvatosan használjuk, mert így kevésbé tud lélegezni a bőr! Mindenesetre ez is zseniálisan nyugtatja és hűti a bőrfelületet.

Tipp: egy liter tejet keverjünk össze néhány kanál mézzel és öntsük a langyos-hideg fürdővízbe. Ezt kefirrel is megtehetjük, ha nincs tej: fél deci kefir, 50 ml író (tejsavó) és 2 evőkanál méz. Ezután pedig csak annyi a dolgod, hogy feküdj a fürdővízben és hűsölj :)

 

Uborka

Gyorsíthatod a gyógyulást, ha a gyulladt felületet nemcsak hűtöd, hanem tápanyagokkal is segíted. Csak annyit kell tenned, hogy az uborkából vékony szeleteket vágsz és lefeded az égett felületet. Érdemes ezt 15 percenként cserélni, miután az uborka felmelegedett a bőrödön.

Tipp: Ha nem érzed kellemetlennek, akkor érdemes a felszeletelt uborkát előbb a hűtőben jól lehűteni, ezzel intenzívebb hatást érsz el és még a bőrödet is nyugtatja.

 

E-vitamin

Mivel a napozás hatására szabadgyökök szabadulnak fel, melyek öregítik és károsítják a bőrt, jótékony hatásúak lehetnek az antioxidáns E-vitamint tartalmazó, belsőleg alkalmazandó készítmények is.

Tipp: Súlyos bőrégés esetén nagyon jót tesznek a vizes bázisú, E-vitamint tartalmazó krémek, amik megelőzik a bőr hegesedését!

 

Salátalevél és liszt

Az én drága bőrgyógyászom ajánlotta a saláta-liszt masszát, amiről eddig soha életemben nem hallottam. A salátát megmosod, felteszed egy lábosba forrni, majd a lehűtött léhez annyi lisztet keverj, hogy egy pépes masszát kapj. Ezt hűtsd le a hűtőben, majd kend fel az égett bőrfelületre. Miután felmelegedett, jöhet a massza csere. Akárhányszor ismételheted, nem tudod túlzásba vinni.

 

Aloé vera

Az aloé vera növény jótékony hatásáról szinte mindenki hallott már. Azonban érdemes a silány, higított és más haszontalan alapanyagokkal teli készítményeket az üzletekben hagyni és magát a növényt otthon nevelni.

Tipp: Levágod a növény levelét, kikaparod belőle a nyákos zselét és felkened a megégett bőrfelületre. Ha gondolod, előhűtheted a kinyert zselét, mielőtt felviszed a bőrödre.

Tea filter

Ha éppen csak megpirult az arcod, vagy a szem alatti érzékeny bőrterület, akkor nagyon jó választás a fekete, vagy zöldtea pakolás. Más filtert ne használj, mert azok teli vannak hozzáadott színezőanyaggal. 

Tipp: Adj annyi hideg vizet a filterhez, amennyit felvesz. Majd tedd a megégett felületre egy jó 30 percre. Szépen lassan elkezdi nyugtatni azt, és ha igényled, nyugodtan ismételd meg a kezelést.

FONTOS!

Minden praktika mellett a legfontosabb, hogy hűtsük a bőrünket és igyunk cukor- és egyéb adalékmentes ásványvizet, hiszen rettentően sok folyadékot használ el a szervezetünk a regenerálódásra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére