550 grammal túlélni – pici hősök a koraszülött intenzíven

Haitzmann Ágnes • 2020. november 17., kedd •
Kis páciensének épp egy fej- és szemvizsgálatot ír elő dr. Grasselly Magdolna, a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosa, amikor interjút kérünk tőle. Még halljuk a gondoskodást a hangjában, ahogy hazaengedi korábbi betegét és édesanyját, majd elbúcsúzik. Így is marad tíz pici gyerek az osztályon. Aztán némi szomorúsággal azt mondja, mégiscsak lilába öltözik ma az Emlékmű, hát ennyi maradt ma a világnapból… Nos, nem csak! – szeretnénk elérni cikkünkkel. A koraszülöttek világnapján többek közt arról beszélgettünk, hogy milyen esélyei vannak ma egy 550 grammos pici életnek, mit tehet egy orvos, és milyen félelmekkel küzd egy édesanya, ha a normálisnál hónapokkal korábban hozza világra a gyermekét.
550 grammal túlélni – pici hősök a koraszülött intenzíven

Mennyire gyakori, hogy idő előtt születnek a babák?

Minden 8-10. gyermeket érint az, hogy a terhesség 37. hete előtt jön a világra, és ez országos arány közel azonos a Szombathelyen tapasztaltakkal.

Az elmúlt évtizedekben hogyan változott ez a szám?

A koraszülés - arányait tekintve - nem lett több vagy kevesebb, de egy valami igen: az országos csecsemőhalálozás. Gondoljunk csak bele, hogy a 70-es években egy 1000 grammnál kisebb súllyal született baba életben maradási esélyei borzasztóan csekélyek voltak, 0 és 1 százalék közötti.  Éppen ez a tény indította el akkor azt az intézkedéssorozatot, amellyel létrehoztak úgynevezett perinatális intenzív centrumokat (PIC). Ezek a beteg újszülöttek intenzív ellátását oldották meg, itt, Szombathelyen 1977-ben indult el. Óriási lépés volt ez, amelynek következtében országosan ma 3,5-3,8 ezrelék (!) között van a csecsemőhalálozás. Ezzel nincs szégyenkeznivalónk.

Miben áll az ellátás jelentősége? Azon túl, hogy esélyt kapnak a babák az életre, milyen útravalót kapnak ahhoz, hogy az a lehető legjobb minőségű legyen?

Az osztály célja egyértelműen az, hogy komplex ellátást adjon. Például egy lélegeztetőgép most más, mint a kezdetek kezdetén, de változott a szemlélet is. Ma már fenyegető koraszülés esetén a nőknek olyan szteroidot adnak, ami érleli a születendő baba tüdejét. Tehát ha világra kell jönnie, jobb helyzetben van akkor, amikor a PIC-re kerül. Hatalmas eredmény, ha emiatt nem kell tubust tenni a gyermek légcsövébe, hogy lélegeztessük. Fontos a későbbi gondozásuk is: időben kell kiderülnie, hogy az újszülöttkori eseményei miatt marad-e nála elváltozás, károsodás.

Mi mindent kell ilyenkor kideríteni?

Két gondozásunk van, egy koraszülött utógondozó és egy fejlődésneurológiai utógondozó. Mindkét területnek fontos, hogy ellenőrizzék a testi és szellemi fejlődést is. Megvizsgáljuk a mozgást és az érzékszerveket is, köztük a hallást, a látást. Minden újszülöttnél ki kell váltani például a vörös visszfényt. Tudnunk kell, hogy van-e maradványtünet, sokuknál alakulhat ki többek közt krónikus tüdő. Agyi ultrahanggal megnézzük, hogy volt-e vérzés. Ami a mozgást illeti, jó időben el kell kezdeni a fejlesztést. Nem árt tudni, hogy koraszülötteknél mindig korrigálni kell: azaz aki 28. hétre jön világra, az 12 héttel előbb született a kelleténél! Amikor ő naptár szerint egyéves lesz, valójában a biológiai kora 9 hónapos. Ez azért fontos, mert nem szabad tőle elvárni olyan dolgokat, amelyeket egy érett egyévestől várnánk csak el.

Egy kétségbeesett szülő vagy egy kevéssé támogató környezet azért okozhat gondot ezekkel az elvárásokkal, ugye?

Így van. Éppen ezért akik tőlünk hazakerülnek, nekik mindig elmondjuk, hogy korrigálni kell! Tudja ezt a háziorvosuk is. Fel kell őket készíteni a későbbi életre, mert ez egy lelki trauma az anya számára. Mindenki azt várja, hogy ép, egészséges gyereket hozzon világra… Sokkoló, amikor a baba tele van műszerekkel. Vannak kiadványaink, amelyek tájékoztatnak, és ez nagy segítség a hazamenetel után. Ha szükséges, a gyerekosztályon van pszichológus is, tehát a szülőt is tudjuk támogatni. Minden itt dolgozó igyekszik sokat beszélgetni az édesanyával, édesapával, mert ezzel kicsit meg lehet őket nyugtatni.

Milyen történetekből meríthet erőt egy érintett? Mi az az egészen kis súly, amellyel még sikereik vannak?

Az biztos, hogy 550 grammal nagyon sokszor jól lehet ezt az egészet túlélni! Jó néhány ilyen gyermekünk van. Minden egyes történet különböző, nem lehet egyformán kezelni őket. Két azonos időre, azonos súllyal született baba sorsa is más és más. A cél az, hogy ezeknek a pici hősöknek minőségi legyen a túlélésük, örömet okozzanak a szülőknek és mindannyiunknak.

Érinti-e valamilyen formában a mostani koronavírus-járvány a koraszülött intenzív működését?

Nem. Az ellátásnak ugyanúgy kell mennie tovább, csináljuk a dolgunkat úgy, ahogy eddig, és ahogy ezután is. Minden kórházban látogatási tilalom van. Az édesanyák a babák mellett vannak, háromóránként jönnek etetni, a hosszú ideig itt lévőknek anyaszállást is biztosítunk. Akit lehet, kenguruztatnak is. Az apukáknak délutánonként negyed órájuk van, hogy a látogatófolyosóról megnézzék a gyermeküket, jelenleg erre van lehetőség, most nem lehet bejönni. A gyerekeket és mindenkit féltünk! Reméljük, hogy amint a járványon túl lesz a világ, ez is megoldódik…

 

Kép: vaol.hu/archív

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére