4,5 milliós kezdő lökés fiatal vállalkozóknak

há • 2020. augusztus 11., kedd •
Már folyik a képzése azoknak a fiataloknak, akik egy országos program keretében fejenként 4,5 millió forintra számíthatnak, hogy saját vállalkozást indítsanak. A nyugat-dunántúlon műkörmös, fotós, sőt asztrológus is lesz közöttük, ha a saját lábukra állnak. Ehhez azonban meg kell tanulniuk többek között üzleti tervet írni.
4,5 milliós kezdő lökés fiatal vállalkozóknak

Sajtótájékoztatón ismertették egy olyan országos projektnek a részleteit, amely fiatal, főként 30 év alatti álláskeresőket segít abban, hogy saját vállalkozást indítsanak. Kisebb részben 30 év felettieket is támogatnak, a lényeg, hogy legyen az illetőnek elképzelése arról, hogy mihez kezdene vállalkozóként. Babós Csaba, Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványának ügyvezetője elmondta, hogy már zajlik a képzése a nyugat-dunántúli jelentkezőknek, és összesen 878-an esélyesek rá, hogy a térségben vállalkozást indítsanak. Nagyjából az egyharmaduk, körülbelül 280 fő Vas megyei, és van közöttük pszichológus, műkörmös, műszempilla-hosszabbító, de még patkolókovács , építész-tervező, asztrológus, és fotós is. Kiderült, hogy terveik megvalósításához nemcsak szakmai segítségre, hanem 4,5 millió forintra is számíthatnak azok, álláskeresőként regisztráltak, majd elvégeztek egy tesztet, amely a vállalkozóvá váláshoz szükséges készségeket és képességeket mérte fel esetükben. Mindezek után jelentkezhettek a képzési programra, amely már javában folyik. A sajtótájékoztató idején is épp marketingelőadást hallgattak a résztvevők, de pénzügyi és egyéb ismereteket is kapnak. A sikeres vizsgát követően a kitartóak üzleti tervet írnak, amelyet online felületen nyújthatnak be, és egy bírálat után megkezdheti működését a vállalkozásuk.

A főként a szolgáltatási szektorban szerencsét próbáló álláskeresők korábban azt is felmérték, hogy saját környezetükben mekkora a létjogosultsága a tervezett vállalkozásnak. Sokan már leendő ügyfélkörüket is elkezdték kiépíteni, kinézték a bérlésre váró helyiséget, könyvelővel konzultáltak, eszközöket nézegettek. A legnagyobb segítség azonban számukra talán az, hogy a vállalkozás megalapítása után az önfoglalkoztatásuk is megoldott lesz egy időre.

A projektben egyébként országszerte egy 633 millió forintos keret állt a szervezők rendelkezésére, amit vissza nem térítendő támogatás formájában – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – uniós forrásból osztanak szét a talpraesett fiatal álláskeresők között.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére