40 éve nyerte meg a Haladás a Nehru Kupát

Horváth Vilmos • 2023. március 17., péntek •
A Haladás labdarúgócsapata 1983-ban nyerte meg Indiában a Nehru Kupa nemzetközi tornát. Az egykori főszereplők március 19-én, vasárnap baráti körben emlékeznek meg a kereken negyven éve aratott diadalról. A szurkolók a 14 órakor kezdődő Pécsi MFC elleni bajnoki mérkőzés szünetében ünnepelhetik az indiai hősöket.
40 éve nyerte meg a Haladás a Nehru Kupát

Miután több hazai klub is nemet mondott az MLSZ-hez befutó felkérésre, végül Török Péter, a Haladás akkori vezetőedzője úgy döntött, a tavaszi idény kellős közepén sem tesz rosszat a csapatépítésnek az indiai túra, így a szombathelyiek vállalták, hogy olimpiai válogatottként képviselik Magyarországot.

-    Arra gondoltam, hogy a Haladás ritkán kap ehhez hasonló felkérést, ilyen helyre saját erőből pedig úgysem tudtunk volna soha eljutni, ezért döntöttem úgy, vállaljuk a felkérést, annak ellenére is, hogy a bennmaradásért hajtottunk, és kimondottan nehéz tavasz várt ránk – emlékezett az 1983-as túrára egy korábbi interjújában Török Péter.  Teljesen ismeretlen miliőbe csöppentünk, ezért nehéz volt alkalmazkodni a körülményekhez, de hamar belejöttünk, és az eredmények is jól alakultak. A torna végén már kétnaponta játszottuk a meccseket, de a kemény téli alapozás után jó volt az erőnlétünk, a hatalmas hőség ellenére is jól bírtuk a meccseket, ez volt az egyik nagy erősségünk a viadalon.

A mezőnyt Románia, Kína, Olaszország, olimpiai válogatottja, valamint Kamerun, Irán és a rendező India nemzeti csapata alkotta. A bemutatkozás nem volt sikeres, hiszen a Hali a kínai olimpiai válogatottól 2:0-s vereséget szenvedett. Ki gondolta volna ekkor, hogy a zöld-fehérek a pocsék kezdés után diadalmenetbe kezdenek. Pedig ez történt. Második mérkőzésükön 3:1-re legyőzték a jó erőkből álló olasz csapatot, majd a házigazda India is fejet hajtott előttük, miután 2:1- re hozták a szombathelyiek a meccset. Ezzel pedig csoportmásodikként jutottak tovább az elődöntőbe. itt az ősi rivális Románia várt rájuk, de a Haladás nem ijedt meg kelti szomszédunktól. Magabiztos játékkal 3:1-re kerekedtek felül és bejutottak a rangos nemzetközi torna döntőjébe!  A fináléban pedig nem más várt rájuk, mint a nyitómeccsen őket legyőző Kína. A halit természetesen fűtötte visszavágás vágya és a kupa elhódításának kézzel fogható közelsége. Nagy csatában 2:1-re kerekedett felül ázsiai ellenfelén a Haladás, ezzel pedig elhódították a kupát!

A korabeli híradások szerint a Haladás küldöttségét 25 fő alkotta: 18 játékosból, 6 vezetőből és Győri László személyében egy játékvezetőből állt össze a delegáció. 

A torna legjobb játékosa és indiai közönség  első számú kedvence Hegedűs Péter kapus lett, aki az idehaza megszokott trükkökkel szórakoztatta az indiaiakat.

-    A derekam körül forgattam a labdát, vagy balra néztem és jobbra dobtam ki a mezőnybe, és a nézők később már kifejezetten igényelték, sőt követelték a show-t. Rengetegen kijöttek a meccsekre, volt, hogy nyolcvanezer ember előtt játszottunk, ez elképesztő módon feldobott, ennek köszönhettem, hogy tényleg jól ment a védés – idézte fel az indiai napokat Hegedűs. Nagy sikert értünk el 1983-ban Indiában, azóta is ez a kupagyőzelem a Haladás  legmagasabban jegyzett nemzetközi eredménye. Úgy gondolom, hogy a magyar futballt is méltóképpen képviseltük.  Mégis akkor valahogyan, valamiért mindenki elsiklott a diadal felett, és lassan kezdett feledésbe merülni a történet. Éppen ezért örülök, hogy ismét méltóképpen emlékezünk meg a 40 éve aratott kupasikerre.

Fotók: Hegedűs Péter archívuma

közösség

további frisss

lap tetejére