4 dolog, amit az otthoni edzésről érdemes tudni

szöveg: A • 2020. július 01., szerda •
A karantén ideje alatt, az edzőtermek bezárása után igencsak felértékelődött az otthoni edzés szerepe. Hirtelen több lett a szabadidőnk, és sokan úgy éreztük: elérkezett az alkalom a rég halogatott életmódváltásra. Azonban az otthoni testedzésnek is megvannak a veszélyei, különösen a kezdők számára. Íme, néhány apróság, amire érdemes odafigyelni, hogy az otthoni testgyakorlás valóban hatékony és biztonságos legyen.
4 dolog, amit az otthoni edzésről érdemes tudni

1. Melyik fitneszgép illik hozzánk?


Az otthoni fitneszgépekben az a legjobb, hogy az edzőtermiekkel ellentétben bármikor használhatjuk őket, és bérlet sem kell hozzájuk. Használatuk serkenti a szív- és érrendszeri keringést, javítja az állóképességet, és égeti zsírt. Egy szobakerékpárba azért is megéri befektetni, mivel nem terheli túlságosan az ízületeket, így a sérülésveszély is jóval alacsonyabb. Kezdőknek és gyakorlottabbaknak egyaránt ideális választás lehet.  A crosstrainer viszont annyival hatékonyabb, hogy a karokat és a vállakat is erősíti. A kardioedzéshez a futópad a legjobb választás, azonban ez a gép már korántsem veszélytelen, hiszen egyetlen rossz lépés is fájdalmas nyomokat hagyhat maga után. A konditermekben nagy népszerűségnek örvendő evezőgép szintén kitűnő eszköz a hát- és a vállizomzat edzésben tartására, de emellett az állóképességet is javítja. Ehhez az edzéstípushoz azonban nem kis kitartásra van szükség!

2. Amikor a saját magad edzője vagy


A kevésbé jártasak számára akár az is kockázatos lehet, hogy saját maguknak kell megszabniuk: milyen intenzitással és mennyit edzenek. Ezért tanácsos egy EKG-vizsgálatot végeztetni, és a saját pulzuszónánkhoz igazítani az edzéstervet. Egy felnőtt ember pulzusa edzés közben 180 körül van, az ötven év felettieké pedig átlagosan 130. Rosszullét esetén okosabb azonnal leszállni a sporteszközről. Az evezőgép veszélye abban áll, hogy helytelen használat esetén rosszul terheli a hát- és vállizmokat. Ezzel pedig épp az ellenkező hatást érjük el, nem erősíti, hanem károsítja a hátat.

3. Mire érdemes figyelni a kondigép kiválasztásakor?


A sérülések elkerüléséért már a fitneszgép megvásárlásakor is sokat tehetünk. Az első szempont, amit figyelembe kell venni, hogy az eszköz rendelkezik-e hatósági igazolvánnyal, vagyis hogy megfelel-e az Európai Unió által előírt biztonsági szabályoknak. Azt is érdemes már az üzletben kipróbálni, hogy a pedálok megfelelően tartják-e a lábat, és hogy a kormány nem mozdul-e el használat közben. Továbbá az is sokat számít, hogy hogyan illesztjük össze a sporteszköz alkatrészeit. Mivel senki nem szeretné, hogy a berendezés szétessen alatta kardiózás közben, az összeszerelést jobb a profikra bízni.

4. Nem mindegy, hol edzünk


Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő fitneszgépet, és felállítottuk az edzéstervet, már csak egy kérdés maradt: hová tegyük a sporteszközt? Hogy a lelkesedésünket a karantén után se veszítsük el, a gépet lehetőleg ne a ház egy félreeső, sötét sarkában állítsuk fel, hanem inkább a nappaliban, mondjuk a tévével szemben. Így az edzés monotonitását is mérsékelhetjük valamelyest.

illusztráció: rumblerum.com
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére