25 éve mutatkozott be az NB I-ben Horváth András

• 2020. augusztus 09., vasárnap •
Minden idők legfiatalabb magyar játékosaként debütált az első osztályban a Szombathelyen nevelkedő Horváth András, aki ma már az Illés Akadémián adja át tudását a fiataloknak.
25 éve mutatkozott be az NB I-ben Horváth András

Az Illés Akadémia U19-es csapatának másodedzője, Horváth András augusztus 6-án 40. születésnapját, míg augusztus 5-én 25. évfordulóját ünnepelte annak, hogy pályára léphetett az NB I-ben. A Fedor Sándor irányításával a legmagasabb osztályba visszajutó Haladással kezdhette meg a felkészülést 14 évesen.
- A 7. osztályt fejeztem be, amikor a korosztályos válogatott-kiválasztóján keretbe kerülhettem az 1979-esekkel, így a másik szombathelyi, Halmosi Péterrel együtt. Akkoriban ez vidékiként nagy szó volt, ritka dolognak számított, erre pedig Fedor Sanyi bácsi is felfigyelt, és már 1995 tavaszán is edzhettem a nagycsapattal. Az utolsó NB II-es fordulóban Tatabányára utazott a Haladás, engem is keretbe jelöltek, de iskolai elfoglaltság miatt nem mehettem. Nyáron aztán már folyamatosan tréningezhettem a felnőttekkel: úgy rémlik, hogy kevesen is voltunk, és azért korosztályos-válogatottnak lenni nívó volt, így a többiek is elfogadtak. Semmi veszítenivalóm nem volt, ment is a játék, nem izgultam túl a témát. Az utolsó felkészülési mérkőzésen a Grazer AK ellen játszottunk, a második félidőben álltam be, elvállaltam az indításokat, keresztlabdákat, kapura lőttem – így ezek alapján a keretben találtam magam az első bajnokin - fogalmazott az illesakademia.hu-nak a korábbi középpályás.

A másodosztályú bajnoki címet nyert Haladás nem kapott könnyű sorsolást. A 90-es évek magyar futballjában meghatározó Vác érkezett kezdésként, majd Győrbe látogattak a vasiak, ezt követően pedig a Csepel érkezett a Rohonci útra. Fedor Sándor így emlékezett vissza erre az időszakra:
- Igazán kiváló tavasz után szereztük meg a bajnoki címet az NB II-ben, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, erősítésre alig-alig volt pénzünk. Korábban a Haladás-utánpótlásban dolgoztam, így ismertem az ott lévő fiatalokat. Horváth András nálam is képben volt természetesen, a válogatottba is hívták. Élvezte a bizalmamat, és ezt meg is hálálta. Büszke vagyok arra, hogy szép karriert ért el, és ehhez az első lökést talán tőlem kaphatta.

A Vác KEK-mérkőzésre készült, így érkeztek Vasba. Tóth Dénes csapata a gólgazdag első félidő után 3–2-re vezetett, és a 80. percben már három gól (5–2) volt a piros-kékek előnye. Fedor Sándor a 85. percben cserélt, Horváth András küldte pályára, és ezzel (szombathelyi) történelmet írt. A fiatalember ugyanis ekkor 14 éves, 11 hónapos és 29 napos volt (azaz másnap töltötte be 15. életévét).
- Akkor már tulajdonképpen eldőlt a meccs, néhány percet tölthettem pályán – Sántha László helyére érkeztem. Ebben az évadban még kétszer játszhattam, inkább a juniorbajnokságban szerepeltem. Aztán 1997-től még bátrabban nyúlt hozzám Mihalecz István az NB I-ben, ezen a tavaszon éreztem magamban az igazi áttörést: ekkor vettünk részt az U16-os Európa-bajnokságon (akkoriban hivatalosan UEFA-tornának hívták, a szerk.), ahol – többek között a ma szintén az Illés Akadémián dolgozó – Oross Mártonnal egy válogatottban nagyon jó együttesek ellen szerepelhettünk. Én úgy érzem, hogy ez volt az igazi lépcsőfok számomra a felnőtt futballhoz, többek között a válogatottsághoz is. Büszkeséggel tölt el az is, hogy az utánpótlás-válogatottaknál egészen az U21-ig csapatkapitány is lehettem.

Horváth András a vasi zöld-fehér mezt 99-szer húzta magára, az NB I-ben összesen 268-szor szerepelt, ezeken a találkozókon 27 gólt szerzett. Egyszeres Magyar Kupa-győztes az FC Sopronnal, és van egy-egy MK-ezüstje a Haladással, és a Zalaegerszeggel is. A magyar utánpótlás-válogatottakban 57-szer lépett pályára, és 10 gólt lőtt, míg a felnőttek között két alkalommal játszott.


fotó: www.haladasfc.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére