2 millió szülő kapja vissza február 15-ig a személyi jövedelemadóját

origo.hu • 2021. november 22., hétfő •
Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron jelentette be, hogy ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, a gyermeket nevelő szülők 2022 elején visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Mára már biztos, hogy a gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően csaknem 2 millió szülő részesül majd családi adó-visszatérítésben, ami 600 milliárd forintos támogatást jelent a magyaroknak. Ha a baloldalon múlna, akkor adóvisszatérítés sem lenne, Gyurcsány Ferenc egyenesen észszerűtlennek és elvetemültnek nevezte a családi adó-visszatérítést.
2 millió szülő kapja vissza február 15-ig a személyi jövedelemadóját

Orbán Viktor miniszterelnök még június 9-én jelentette be, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor 

A GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐKNEK 2022-BEN VISSZAADJÁK A 2021-BEN BEFIZETETT SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJÁT. 

Orbán Viktor szeptember 20-án, az Országgyűlésben ismertette az adó-visszatérítés legfontosabb tudnivalóit.

„A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük, mert vissza tudjuk téríteni a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót” – mondta a kormányfő.

A részletekre kitérve hozzátette, hogy a visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma lesz. Fontos pont az is, hogy adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Elmondta, 

az ekho szerint adózó szülők az általuk személyi jövedelemadóként befizetett összeget kapják majd vissza, a kedvezményes átalányadót fizető kisvállalkozók, a katások pedig az általuk fizetett átalányadó egynegyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek.” 

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentése 1,9 millió embert érint. Fontos információ, hogy 

AZOK A KISMAMÁK IS VISSZAKAPJÁK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJUKAT, AKIK 2021 VÉGÉIG BETÖLTIK A VÁRANDÓSSÁGUK HARMADIK HÓNAPJÁT, 

erről még Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatott nemrég.

A visszatérítést mindkét szülő igényelheti, ha ennek feltételei teljesülnek. A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e.

A családi adóvisszatérítés tehát csaknem 2 millió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent

- ezt már Varga Mihály pénzügyminiszter mondta szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Kiemelte, hogy 2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A pénzügyminiszter felhívta arra is a figyelmet, hogy 

A VISSZATÉRÍTÉS A SZÜLŐK JELENTŐS RÉSZÉNEK ESETÉBEN AUTOMATIKUS, AZOKNAK AZONBAN, AKIKNEK AZ ADATAIVAL NEM RENDELKEZIK A NAV, NYILATKOZNIUK SZÜKSÉGES DECEMBER 31-IG. 

 

Ha a baloldalon múlna, családi adóvisszatérítés sem lenne

Ha a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalon múlna, akkor családi adóvisszatérítés sem lenne – erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt szombaton. Mint mondta, 

nemcsak azért nem lenne, mert a baloldal alkalmatlan megteremteni a gazdasági, pénzügyi hátterét egy ekkora adócsökkentésnek, hanem azért sem lenne, mert a baloldal elsorvasztaná a családi támogatásokat, és inkább adókat emelne" 

- fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy ezt tették, amikor 2002 és 2010 között kormányon voltak.

Hollik István szerint a baloldal 2010 óta következetesen támadja a bevezetett családtámogatásokat és adócsökkentéseket, egyik ilyen lépést sem támogatták a Parlamentben. Hozzátette, hogy 

GYURCSÁNY FERENC ÉSZSZERŰTLENNEK ÉS ELVETEMÜLTNEK NEVEZTE A CSALÁDI ADÓVISSZATÉRÍTÉST, ÉS PERVERZ ÚJRAELOSZTÁSNAK TARTJA A GYERMEKEK UTÁN JÁRÓ CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT IS. 

A baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt nemhogy családi adóvisszatérítés nem volt, de rendszeresek voltak az adóemelések, szinte hetente jelentettek be különféle sarcokat. Összesen 22 alkalommal volt adóemelés, ami Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is folytatódott.

A "kezdőlökést" Gyurcsány Ferenc adta meg, az Országos Érdekegyeztető Tanács 2006. júniusi ülésén egy sor, az embereket kellemetlenül érintő intézkedést jelentett be, többek között, hogy 

30 SZÁZALÉKKAL EMELKEDIK A HÁZTARTÁSI GÁZ ÉS 10-14 SZÁZALÉKKAL A VILLAMOS ENERGIA ÁRA; A NYERESÉGES VÁLLALKOZÁSOKNAK ÉS A HATMILLIÓ FORINT FELETTI ÉVES JÖVEDELEMMEL RENDELKEZŐ MAGÁNSZEMÉLYEKNEK NÉGY SZÁZALÉK SZOLIDARITÁSI KÜLÖNADÓT KELL BEFIZETNIÜK; VALAMINT A KORMÁNY BE KÍVÁNJA VEZETNI A HÁZIPÉNZTÁRI ADÓT. 

Gyurcsányék emelték az áfakulcsot és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát is, a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulékot négy százalékról hat százalékra emelték, a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nőtt; és a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka is tovább nőtt, egész pontosan hat százalékról hét százalékra. 

A GYURCSÁNY-KORMÁNY ELTÖRÖLTE A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT AZ EGY- ÉS KÉTGYEREKES CSALÁDOK ESETÉBEN, A HÁROMGYEREKESEKÉT PEDIG 60 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTETTE. 

Az ország Gyurcsány alatt csődközeli állapotba került, és a 2008-as gazdasági válság is teljesen felkészületlenül érintette az akkori magyar kormányt. Ekkor a Gyurcsány-kormány 

AZ ÁLLAMI KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS MELLETT BEFAGYASZTOTTA A KÖZSZFÉRA BÉREIT, ÉS VISSZAVONTA A 13. HAVI BÉRT. MÁR EKKOR CSÖKKENTETTÉK A 13. HAVI NYUGDÍJ ÉRTÉKHATÁRÁT ÉS A JOGOSULTJAINAK KÖRÉT. 

2009 elején a népszerűtlen intézkedések miatt Gyurcsány körül elfogyott a levegő, így bizalmasa, Bajnai Gordon érkezett a helyére. Bajnaihoz és pénzügyminiszteréhez, Oszkó Péterhez köthető az úgynevezett szuperbruttó bevezetése. A szuperbruttósítás azt jelentette, hogy nem a bruttó bér, hanem annak 1,27-szerese után kell adózni. Vagyis a szuperbruttósítás önmagában jelentősen növelte az adóterhet.

Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére