15 millió forint a Kőszegi Várszínháznak

index.hu • 2023. május 28., vasárnap •
Döntöttek az előadó-művészeti törvény alapján meghirdetett működési és kiemelt művészeti célú pályázatokról, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 15 millió forintot kapott - írta meg az index.hu.
15 millió forint a Kőszegi Várszínháznak

A nyilvánosságra került támogatási összegeket a lap itt közölte cikkében, azt írják, látva jó néhány meglepő adattal is találkozunk, nem egy neves nyári szabadtéri kulturális helyszín neve mellett szerepel a 0 Ft mint megítélt támogatás. A listákat Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter írta alá.
A 2023. május 26-án nyilvánoságra hozott döntési listák alapján a minősítéssel nem rendelkező budapesti színházi és táncművészeti szervezetek közül 2023-ban a szakmai programjuk megvalósítására és a működésükre többek között a következők kaptak támogatást: 

a TÁP Színház és Összművészeti Alapítvány például 6,9 millió, a Dollár Papa Gyermekei Színházi Közhasznú Egyesület 4,9 millió, Pintér Béla és Társulata 14,4 millió, a Nézőművészeti Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 5,1 millió, a K2 Színház Alapítvány 4 millió, a Soharóza Közhasznú Egyesület 1,7 millió, a Stúdió „K” Alapítvány pedig 15,5 millió forintot könyvelhet el.

A SZERENCSÉS TÁMOGATOTTAKKAL ELLENTÉTBEN A TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET ÉS A JÁTÉKSZÍN TERÉZKÖRÚTI SZÍNHÁZ NONPROFIT KÖZHASZNÚ KFT. NEVE MELLETT 0 FT SZEREPEL A „MEGÍTÉLT TÁMOGATÁS” RUBRIKÁBAN.

A táncművészeti szervezetek közül a Bihari János Kulturális Egyesület és a Magyar Táncművészeti Egyetem az, amely nem kapott egy fillért sem, míg például a Tünet Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. – a Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka nemrégiben jelentette be, hogy befejezik a működésüket – 3,4 millió forint támogatásban részesült. Az úgynevezett forgalmazói kategória döntési listáját böngészve láthatjuk például, hogy a MU Színház Egyesület 23,2 millió, a Szkéné Színház Nonprofit Közhasznú Kft. 18,8 millió forintot kapott.

A budapesti székhelyű szervezetek pályázatát bíráló szakmai kuratórium tagjai: Barda Beáta, Fuchs Lívia, Imely Zoltán és Jászay Tamás.

A minősítéssel nem rendelkező, nem budapesti színházi és táncművészeti szervezetek forgalmazói kategóriájában a Szeged MASZK – Magyarországi Alternatív Színházi Központ, Színházi Szaktevékenységeket Támogató Egyesület, illetve a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. nulla forintot kapott.

A szabadtéri színházak esetében találkozunk talán a legtöbb furcsasággal. A szerencsések közül a Kultkikötő 15 millió, a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ 27 millió,

a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 15 millió,

a Gyulai Várszínház 40 millió, a Budapest Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. 15 millió, az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület pedig 4 millió forintot kapott.

EZZEL SZEMBEN A KAPOLCSI MŰVÉSZETEK VÖLGYE NONPROFIT KFT., A BUDAPESTI SZABAD TÉR SZÍNHÁZ NONPROFIT KFT. (VAGYIS A VÁROSMAJORI SZABADTÉR SZÍNPAD), ILLETVE A SZENTENDREI KULTURÁLIS KÖZPONT NONPROFIT KFT. EGYÁLTALÁN NEM KAPOTT TÁMOGATÁST.

Kép: koszeg.hu

közösség

további frisss

lap tetejére