100 nap múlva téli olimpia!

hv • 2021. október 27., szerda •
Ilyen sem volt még, hogy egy éven belül két olimpiai játékot is rendezzenek. A COVID -19 járvány alaposan átírta a megszokott forgatókönyvet. Mint ismeretes, augusztusban értek véget a tokiói nyári játékok, 100 nap múlva pedig Pekingben lobban fel ismét - a téli olimpia megnyitóján – a láng!
100 nap múlva téli olimpia!

A XXIV. téli olimpiai játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezi a kínai főváros. Ezzel Peking lesz az első olyan város, amely nyári (2008) és téli olimpiának is helyt ad.
Ami a leendő versenyeket illeti, 15 sportág 102 versenyszámában osztanak majd érmeket. 2018 júliusában az olimpia programjába olyan új versenyszámok is bekerültek, mint a síugrás vegyescsapat, a síakrobatika, női és férfi big air és vegyescsapat-ugrás, a hódeszka krossz vegyescsapat, a női egyesbob, valamint a rövid pályás gyorskorcsolya vegyescsapat-váltó. A változtatások miatt csökkenni fog az indulók száma sílövészetben és korcsolyában. 

Nekünk, magyaroknak az 1924-től megrendezett téli olimpiai játékok óta 94 évet kellett várni az első aranyérmünkre. Mint köztudott, 2018-ban a dél-koreai Pjongcsangban a rövidpályás gyorskorcsolya férfi 5000 méteres váltóversenyét a Burján Csaba- Knoch Viktor – Liu Shaoang – Liu Shaolin Sándor összetételű csapatunk nyerte. Látva az azóta is remekül versenyző short track-eseinket a közvélemény joggal bízhat újabb szép „aranyos”sikerekben.

Első érmünket amúgy 1932-ben, Lake Placidben a Rotter Emília - Szollás László műkorcsolyázó párosunk nyerte. Legközelebb 1980-ban járt a magyar csapat az olimpiai bajnoki címhez, amikor is a Regőczy Krisztina - Sallai András jégtánc kettőst egészen egyszerűen, szemérmetlen csalással lepontozták, akik így „csak” ezüstérmesek lettek. Magyarország ezidág 1 arany- 2 ezüst- és 4 bronzérmet nyert a téli játékokon

A szombathelyieknek is van mire büszkének lenniük, hiszen a város szülöttei ,a Nagy Mariann- Nagy László műkorcsolyázó testvérpár 1952-ben Oslóban, majd 1956-ban Cortina d’Ampezzóban is a dobogó 3. fokára állhatott.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére