100 milliárd forintos útépítésre kapott Szombathely kormánygaranciát

• 2021. április 15., csütörtök •
Bemutatta Gulyás Gergely miniszternek a Szombathely 2030 programot Nemény András polgármester, a találkozó Hende Csaba országgyűlési képviselő közvetítésével jött létre.
100 milliárd forintos útépítésre kapott Szombathely kormánygaranciát

- Egyetértettünk a program főbb elemeiben, és abban, hogy legfontosabb cél a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Egyházasrádóc közötti gyorsforgalmi útszakaszok, valamint a szombathelyi északkeleti elkerülőnek a megépítése. Az összesen több mint 50 kilométernyi, döntően kétszer kétsávos gyorsforgalmi útszakasz költségei jócskán meghaladják a 100 milliárd forintot - mondta a Frisss.hu-nak Hende Csaba. Hozzátette: a miniszter ismételten megerősítette a találkozón, hogy - a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések finanszírozásáról szóló, 1974/2020-as kormányhatározat alapján - mindhárom útszakasz prioritást élvez kormány tervei között, és az előkészítéshez, a tervezési munkákhoz és a kivitelezéshez szükséges pénzeszközt hazai forrásból biztosítja majd.

Teljes garanciát kapott tehát Szombathely ezen útszakaszok megépítésére.

- Ezekkel az utakkal válik teljessé az a gyorsforgalmiút-fejlesztési programom, amelynek a döntő eleme az M86-os közel 100 kilométeres, 2010-ben még hiányzó szakaszának a létrehozása volt. Ezek megépítésével Szombathely kihasználhatja kedvező gazdaságföldrajzi fekvését, ez a záloga a térségbe irányuló munkahelyteremtő beruházásoknak - fejtette ki az országgyűlési képviselő, aki szerint mindez a gazdaság fejlődésének, illetve az itt élők és a következő generációk jólétének biztosításához is szükséges.

Kiderült, a közös munka folytatódik: a részletes tervezési munkálatok érdekében Nemény András és Hende Csaba a közeljövőben felkeresi Ágostházy Szabolcs EU-s tervezésért felelő államtitkárt, hogy többek között megtalálják a kellő forrásokat. A következő uniós ciklusban új lehetőségek nyílnak meg, ilyen az Európai Újjáépítési Alap, amely részben vissza nem térítendő támogatást, részben hitelt nyújthat majd.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére