Sakk: Rapport kreatívan és bátran játszott

FRISSS.hu • 2014. január 29., szerda •
Rapport Richárd nagyon kemény két héten van túl, hiszen a világ legrangosabb meghívásos versenyének tartott Tata Steel Chess Masters csoportjának küzdelmeiben vett részt. A szombathelyi születésű nagymester 11 forduló alatt 3.5 pontot gyűjtött, ezzel a 11. helyen zárt Wijk aan Zeeben.

A www.rapportrichard.hu weblapon megjelent értékelés szerint „Elég csalóka ez az eredmény". Rapport szakmai menedzsere, dr. Flumbort András elmondta: „Ricsi a verseny túlnyomó részében a 9. helyen állt és akár feljebb is léphetett volna. Mindenki egyetértett abban, hogy ez a 17 éves fiatalember nagyon kreatívan, bátran játszott végig, nem tisztelve azokat az óriási neveket, akikkel asztalhoz ült. Ezt a látványos játékot rengetegen szerették. Ez azért óriási dolog, mert neki a torna előtt maximum öt játszma tapasztalata volt ilyen kaliberű sakkozók ellen, míg ellenfelei akár ezer vagy több ezer partit is lejátszottak már ezen a szinten. Ennek ellenére Ricsi egyáltalán nem félt, nem akart remiket játszani, hanem minden egyes partiban a győzelemért ült asztalhoz.  Azt gondolom, hogy  a partijai érdekesek voltak, tagadhatatlan, hogy volt három olyan játszmája, amit ő is szívesen elfelejtene."

Flumbort azt is elárulta nekünk, mi volt Ricsi alaptaktikája. „Folyamatosan olyan nyitásokat játszott meg, amik ezen a szinten nagyon ritkák. Neki ez a stílusa, meglepetést szeretett volna okozni ellenfeleinek. Olyan probléma elé állítja ellenfeleit, amire nincsenek felkészülve. Ha nemcsak az eredményt látjuk, hanem a partik mögé nézünk, akkor kitűnik, hogy nem a nyitások miatt kapott ki, az eredmények másképp is alakulhattak volna, sok remek esélyt szalasztott el. Döntő pillanatokban hozott olyan döntéseket, amik ilyen világsztárok ellen végzetesek. Ez pedig egyértelműen a az életkorából eredő rutintalanságából fakadt."

Ricsi a legnagyobb visszhangot az izraeli Borisz Gelfand elleni győzelmével váltotta ki, amikor is sötéttel a Budapesti cselt vetette be. „Már emiatt az egy parti miatt megérte kimenni: egy világbajnoki döntőst a Budapesti csellel legyőzni hatalmas dolog. Ezen a szinten nagyon kevés precedens volt erre, akkor is inkább rapid partikban játszották meg. Gelfand, aki az egyik legfelkészültebb sakkozó a világon, erre egyáltalán nem számított. A későbbi győztes Aronian ellen is támadott Ricsi, az örmény amint megérezte, hogy bonyolódik a helyzet, döntetlenre mentett. Nakamura pedig a megnyert partija után szuperlatívuszokban nyilatkozott Ricsi kreativitásáról és tehetségéről, ami önmagában is nagy dicséret."

Összességében tehát honfitársunk a számbeli eredmény ellenére nagyon hasznos tornán van túl, melynek rengeteg pozitív hatása lesz a jövőre nézve. „Ricsi lehajtotta a fejét és nekiszaladt a világelitnek. Ha meg lett volna a kellő tapasztalata, akkor számszakilag is jóval jobb eredményt ért volna el, de ez idővel biztosan változni, javulni fog. Nem akart döntetlent, csak játszani, egyfajta jutalomjátéknak tekintette a versenyt, amiben benne vannak a pofonok. Fantasztikus tapasztalatszerzés volt ez számára, ráadásul az is jó dolog, hogy sokan felkapták a fejüket a stílusára, úgyhogy nincs miért szégyenkeznie. Bár vesztett 12 Élő-pontot, le kell nyelni, mert a rutinszerzés pontokban nem mérhető. A versenyszervező is azt mondta nekem, hogy a tornának szüksége van erre a látványos játékra, Ricsi ezzel új színt vitt Wijk aan Zeebe. Már a verseny alatt is sok biztatást és megkereséseket kapott, sokan szeretik ezt a stílust."

A sakkozó nem pihen, szinte egy percet sem: azonnal Gibraltárra utazott, a világ legerősebb nyílt versenyére, ahol a 10. kiemelt lesz.
 
Fotó: Tata Steel Chess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére