Az EB "legtökösebb" pillanatai

FB • 2012. július 05., csütörtök •
Már majdnem egy hét telt el a 2012-es labdarúgó Európa Bajnokság döntője óta. Kezd lecsengeni a futball láz, a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba. Azonban a Frisss.hu-n még egyszer utoljára felidézzük ezt a két hetet, a futball ünnepét, és megnézzük, milyen is volt a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokság.
Az EB legtökösebb pillanatai

Rekorder spanyolok

Kezdjük rögtön a Spanyolokkal, akik 2008 óta oktatják a világot és nem látni ki lehet az a csapat, aki megtörheti a közel jövőben a Hispán hegemóniát. Kétség sem férhet hozzá, hogy megérdemelten győztek Xaviék, azt hiszem elég, ha annyit mondok, mindössze egy gólt kaptak azt is az első mérkőzésükön. A spanyoloknak az Eb arany mellett rengeteg rekordot is döntöttek. Többek között azt, hogy ez a csapat az első, amelyik meg tudta védeni az Európa-bajnoki címét, és ezzel sorozatban 3 nagy tornán is győzni tudtak. A döntőben kialakult 4-0-ás eredmény pedig az eddigi legnagyobb különbség az Eb finálék történetében. Torres gólkirályi címe mellé még egy érdekes statisztika is párosul, ő az első aki két Európa-bajnoki döntőn gólt tudott szerezni ( 2008-ban a németek ellen ő szerezte az egyetlen gólt). Emellett érdemes megjegyezni, hogy az Atletico Madridból induló csatár élete legrosszabb szezonjában, amikor perceket kapott a klubcsapatában és kis híján a válogatottból is kiszorult, mindent megnyert. FA kupa, Bajnokok Ligája győzelem, Európa Bajnoki cím. Mi lesz, ha Torres formába kerül? Xavi 2 gólpasszt is adott az a döntő során, és mivel 4 éve is ő adta Torresnek a gólt érő passzt, így ő az egyetlen olyan játékos, aki két fináléban is gólpasszt adott.

A legtökösebb szurkoló

Bár sokan aggódtak az ukrán és a lengyel futballkultúrában tomboló huliganizmus miatt, de a lengyel-orosz meccsen látott balhén kívül alaptalannak bizonyultak a félelmek. A szurkolók jól szórakoztak, akik közül egyértelműen az Írek emelkedtek ki, akik még 4-0-s hátrányban is olyan hangulatot csináltak a stadionban, amelyre sokáig fogunk emlékezni. Emlékezni fogunk az EB ”legtökösebb” szurkolójára is, egy angol milliárdos úriemberre, aki azért érdemelte ki ezt a címet, mert olaszok elleni tizenegyes párbajban a kapu mögött úgy akarta megzavarni a Taljánok utolsó rugóját Diamantit hogy lerántotta a gatyáját és meztelen altestét mutogatta a rugónak. Az akció sikertelen volt, ám pechjére gyorsan bejárta az internetet a képe…

A legcikibb játékos

Az EB legcikibb esete talán a Hollandoké, akik VB ezüstérmesként, a torna egyik nagy esélyeseként érkeztek, de 3 mérkőzés után pont nélkül zuhantak ki a csoportjukból, ami nem csoda, tekintve, hogy a csapat játékosa annyira nem kedvelték egymást, hogy volt néhányan szóba sem álltak egymással… Ciki a franciák esete is, akiknél úgy tűnik, mostanság nem múlik el világverseny balhé nélkül. 2010-ben a VB-n Anelka volt az ügyeletes tahó. Most Samir Nasri vette át ezt a szerepet. A kiesésük után nem igazán shakespeare-i nyelvezetben küldte el a francia újságírókat melegebb éghajlatra, majd az édesanyjuk foglalkozásáról is ejtett néhány szót. Ha ez még nem lenne elég, a spanyolok elleni nyolcad-döntő előtt a melegítés közben néhány csapattársával azzal szórakozott, hogy Iker Cassillas pálya mellett álló amúgy sportriporter barátnőjét próbálta eltalálni labdával… A spanyol kapus méltó bosszút állt, egy gólt sem engedett a franciáknak, akik ballaghattak haza a mérkőzés után. Nasrit viselkedése miatt 2 éves eltiltás és tetemes pénzbüntetés várja otthona szövetségnél…

 

Ballotelli, a mém király

Meg kell még emlékeznünk Cristiano Ronaldoról is aki végre válogatott mezben is úgy játszott ahogy azt klubcsapataiban teszi, az első két meccsen még csak szimplán jól játszott, a hollandokat már egymaga verte meg, a csehek ellen is ő volt aki góljával megpecsételte Barosék sorsát. A gól után pedig még Messinek is üzent. A spanyolokat is ők izzasztották meg a legjobban és ki tudja, mi van akkor, ha nem Bruno Alves hanem ő lövi a 4. tizenegyest a spanyolok ellen. Mindenesetre a mutatott játékával valószínű elnyeri idén az Aranylabdát. A kontinenstorna talán legnagyobb sztárját az olaszok adták, Mario Ballotelli minden mozdulatát újságírók hada leste. A balhés életű játékos, most játékával tűnt ki, a németeket például két góljával intézte el. Ehhez a mérkőzéshez fűződik az EB legemlékezetesebb gólöröme is. A befeszítő Ballotelliről képek ezre készült, az idei év legnagyobb mém királya az olasz csatár lett. 

Ez lett volna minden idők legjobb Európa Bajnoksága? Valószínűleg nem, de két meccs kivételével minden összecsapáson esett gól, láthattunk rengeteg emlékezetes összecsapást és láthattuk a Spanyol válogatottat történelmet írni. Jöhet az olimpia!

közösség

további frisss

lap tetejére