Első alkalommal tartották meg a Magyar Parasport Napját

Szerző: frisss.hu Fotó: szombathely.hu • 2018. február 23., péntek •
Az Országgyűlés 2017. december 12-én döntött egyhangú szavazást követően úgy, hogy február 22-e eztán a Magyar Parasport Napja lesz. Így most első alkalommal tartották meg a MPN-t.
Első alkalommal tartották meg a Magyar Parasport Napját

A sport lényege az, hogy nem másokat, hanem önmagunkat kell legyőznünk. Ahhoz, hogy ez sikerüljön vasakaratra van szükség. Pontosan olyanra, mint amilyennel az a Solymos Endre rendelkezett, aki annak idején megalakította a Vasakarat SC-t – mondta a Bercsényi Miklós Általános Iskolában megtartott köszöntőjében Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki felidézte annak az embernek az alakját, aki hadirokkantként, ép kezek, lábak nélkül vált Szombathely-szerte ismertté azzal, hogy testi fogyatékosságai ellenére napi rendszerességgel kerékpározott órákon át a város különböző részein.

A Magyar Parasport Napján Szombathelyen a Bercsényi-iskola volt a központ, ahol olyan különböző sportágakat mutattak be, melyekben az oktatási intézmény 13 mozgás-, 3 hallás-, valamint 1 látássérült tanulója is részt vehetett volna. Ilyen volt például a boccia, az ülőröplabda és a görlabda.

A szinte egész napon át tartó rendezvényre ellátogatott Puskás Tivadar polgármester is, aki a február 22-i dátum hátterére világított rá.
Annak idején, egészen pontosan 1970. február 22-én alakult meg a mozgáskorlátozottak Halassy Olivérről elnevezett sportegyesülete. Halassy Olivérről pedig azt kell tudni, hogy annak ellenére lett olimpiai bajnok sportoló, hogy egy balesetből kifolyólag hiányzott az egyik lábának alsó harmada, azaz azt is lehetne mondani, hogy ő volt az első magyar parasportoló – fogalmazott a vasi megyeszékhely első embere.

A Bercsényi-iskolában egy fórumot is tartottak a gyerekeknek, melyen többek között a Vasakarat SC és a Sprint SC korábbi vezetőjétől, edzőjétől Gőczi Istvántól, valamint egyik sportolójától, Ruck Jánostól is kérdezhettek a diákok.

közösség

további frisss

lap tetejére