A SZOESE női futsal csapatánál jártunk

F.B. • 2013. február 19., kedd •
A Frisss.hu ellátogatott a SZOESE NB II-es női futsal csapatának edzésére. A szombathelyi lányok idén remekül teljesítenek, jelenleg is dobogós helyen állnak a bajnokságban. Ami még inkább emeli teljesítményük értékét, hogy a csapatban csak szombathelyi egyetemisták, és szombathelyi kötődésű lányok játszanak. Ha már ott voltunk az edzésen, beszélgettünk a csapat tehetséges, fiatal vezetőedzőjével Szimán Bálinttal is.
A SZOESE női futsal csapatánál jártunk

Megszűnt a SzoESE-ben a női kézilabda, és a Haladás VSE vette ezt át. A kézilabda szakosztály helyett pedig akartak még egyet. A MEFOB-okon elég jól szerepeltünk futsalban, mind a férfiben, mind a nőiben, így innen jött az ötlet, hogy akkor indítsunk egy futsal szakosztályt az egyetemen is - mesél a kezdetekről Szimán Bálint. 2011 augusztusában összeszedtük az embereket, és a két csapat élére edzőt is sikerült szerezni. Így vágtunk neki a bajnokságnak.

Milyen volt az első szezon? 

Fura volt belecsöppenni ilyen hirtelen a bajnokságba. Különösen, mert idén változott a lebonyolítása. Eddig torna rendszer volt, területi alapon, mivel kevesebb csapat volt: mindössze 17. Tavaly a 7. helyet szereztük meg. Az a tanulás éve volt, amikor a körülményekkel, a futsallal, és egymással is ismerkedtünk. Sok volt a hátráltató tényező, kevesen voltunk, több sérülés is közbejött. Ebben a tekintetben ez a 7. hely elég jónak mondható.

Mit vártok az idei évtől? Hogy szerepel eddig a csapat?

A 2012/13-as szezonban több csapat indult el az NB II-ben, így a lebonyolítás is megváltozott. Megszűntek a régiókra bontott csoportok. Két csoportot hoztak létre a keletit és a nyugatit. És szombat-vasárnapi meccsnappal játsszuk a mérkőzéseinket. Kilenc csapattal indult el a bajnokság, nekünk nem volt előzetes célkitűzésünk, ám az első pár mérkőzés után látnunk kellett, hogy vérmesebb reményeink lehetnek idén. A harmadik helyen fordultunk az őszi szezon végén, és ennél lejjebb nem is szeretnénk adni. Úgy gondolom, ezt a harmadik helyet meg is tudjuk tartani.

Kik alkotják a csapat keretét?

Anno még 2011-ben elsősorban az egyetemistákra számítottunk, és olyanokra, akiknek volt valamilyen köze az egyetemhez. Őket kipótoltuk néhány nagypályás játékossal, akik megfordultak a szombathelyi Viktória FC csapatában is. Három játékosunk pedig még csak középiskolás. Jelenleg egyébként 16 fős kerettel dolgozunk. Nagyon sok tehetséges játékosunk van. Bár ez még csak a második évünk, vannak olyan játékosok, akik már most is játszhatnának akár a legmagasabb osztályban is. Nyugodtan kijelenthetem: többen akár válogatottságig is vihetik!

Hogy lettél a csapat vezetőedzője?

2011-ben, amikor elindult a futsal szakosztály, akkor a fiúkhoz gyorsan találtak edzőt, a lányokhoz azonban nehezebben. Ketten jelentkeztünk az állásra, végül mellettem döntöttek. Számomra ez egy nagy szakmai kihívás. Van már egy edzői végzettségem, és most is épp egy sportedzői szakot végzek Zalaegerszegen. Várom a fejleményeket, mivel az MLSZ azt ígérte, 2014-től lesz futsal edzői képzés Magyarországon az UEFA égisze alatt.

Mennyire nehéz feladat egy csapat nőt irányítani, kordában tartani?

Nagy kihívás, nagy küzdelem a lányokkal dolgozni. Nagyon nehéz őket motiválni és megdolgoztatni. De ha egyszer, egy pozitív élményt kapnak, az nagyon sokáig kitart. Nagyon jó társaság jött össze. A meccsek, és az edzések alkalmával olyan örömöt, és boldogságot tudunk átélni, amiért érdemes küzdeni. Ezek apró dolgok, amelyeket ők hatalmasnak élnek meg.

Az edzés jó hangulatban telt, a lányok nagy létszámban megjelentek. Szimán Bálint a hétvégi mérkőzés rövid elemzésével kezdett, majd rövid átmozgató gyakorlatokat vezényelt a lányoknak, ezután labdás gyakorlatok következtek. A csapat remekül szerepel az idei bajnokságban, a dobogó harmadik helyén állnak a Győri ETO és a Ferencváros mögött 5 pont előnnyel a Fészek csapata előtt. A vidám hangulatú, de mégis kemény edzés közben Bálinttól több érdekességet is megtudtunk. Szombathelyen nagy múltja van a futsalnak, a MEFOBON (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok) eddig hatszor rendeztek futsalban is bajnokságot, ezt pedig kivétel nélkül mindig a szombathelyi egyetemista lányok nyerték meg. A másodosztályú csapat mérkőzéseit általában hétvégén játssza, sajnos mérsékelt érdeklődés közepette. Szerencsére a lányok megtapasztalták már, milyen tömött lelátók előtt pályára lépni, hiszen a Győr elleni hazai bajnokin közel 200-an szorítottak a lányokért. Bálint reméli több összecsapást is meg tudnak rendezni hét közben, hiszen az egyetemisták ekkor rendszerint nagy számban kilátogatnak a mérkőzésre. A csapat legközelebb március 2-án Szekszárdon lép pályára természetesen a győzelem reményében.

A SZOESE NB II-es női futsal csapatnak tagjai: Nagy Bianka, Csibi Nóra Rita,Lehota Szimonetta, Kiss Emilía, Reider Natália, Pulai Lilla, Béres Adrienn, Koronczai Cintia, Széplaki Rebeka, Czene Mónika, Fábián Zina, Boda Patricía, Szóka Orsolya, Orbán Szandra, Montag Eszter, Szücs Noémi, Terdik Tamara.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére