Vásári élmények Szent György módra

EB • 2013. április 21., vasárnap •
Pónin lovagoltunk, kosárban pörögtünk, sajtot és mézet kóstoltunk, kutyáztunk és kardoztunk - ha valójában nem is próbáltunk ki mindent, ami Szent György napja alkalmából a Vasi Skanzenba költözött, a játszó gyermek azért ébredezni kezdett bennünk.

Gyönyörű időben érkeztünk meg a 17. Szent György napi vásárba, a kürtöskalács illata már jó messziről hívogatott, s bizony ki tudna ellen állni a frissen sült tészta, a természet és a biotermékek összjátékból született, semmihez sem hasonlítható illatvarázsnak. Mindehhez felhőtlen gyermekzsivaj, néhány deci folyékony szőlő és egy nagy adag séta dukál.

Találkoztunk olyan nagyszülővel, akinek az unokája már hónapok óta várja, hogy jöhessen a vásárba, hiszen ez egyben a jó idő és a szabadtéri játék nyitórendezvénye is. Mások arról számoltak be, hogy elsődlegesen a gasztronómiai lehetőségek és a különleges ízek csalogatják ki a vásárba. A juhtúrós lepény hallatára sokak szájában fut össze a nyál, beszéltünk is a fenséges étek készítőjével: a recept természetesen titkos, de azt megerősítette, egyre többen keresik és szeretik.

Szommer Ildikó szervezővel is találkoztunk, akitől megtudtuk, az idei vásáron 79 árus kínálja portékáit, de a kíváncsi közönség száma megcsappant az évek során. Szeretnék, ha újra nagyobb igény lenne a kézműves-és natúrtermékek iránt.

A kijárat felé tartva észrevesszük, három hatalmas szénabálán két kis gyerkőc osztozik. Ha én át tudok ugrani az egyikről a másikra, ő miért nem? Utal a nagyobbik csöppség a másikra. A nap ragyog, s mi megyugodunk, nem csak a képernyők előtt lehet játszani.

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére