Jó kis disznóságok

Szerző: frisss.hu • 2018. február 28., szerda •
Ilyenkor télvíz idején szeretünk nehezebb, zsírosabb ételeket enni. A havas-jeges hónapokhoz mindig is illettek a nem éppen könnyű, ám annál finomabb „disznóságok”. Ezekből kínálunk most néhányat!
Jó kis disznóságok

ABÁLT SZALONNA

Hozzávalók:1 kg tokaszalonna, 1 fej fokhagyma, só, bors pirospaprika

A szalonnát bőröstől tegyük fel bő vízben főni, kb. egy órára. Tisztítsunk meg egy fej fokhagymát, majd dobjuk bele a főzővízbe a gerezdeket és sózzunk ízlés szerint! Amikor a szalonna megpuhult és a villa is könnyen beleszúrható, vegyük ki, majd csepegtessük le! 1-2 gerezd fokhagymát zúzzunk egészen apróra, majd kenjük meg vele a főtt szalonna tetejét! Ezután az egész szalonnát szórjuk be őrölt pirospaprikával és borssal, és hagyjuk egy kicsit állni! A szalonnát bőröstől, vékony szeletekre vágva, friss kenyérrel kínáljuk!

VELŐS KENYÉR

Hozzávalók: ½ kg sertésvelő, 2 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, ½ kg fehér kenyér, lilahagyma

A velőt a hártyáktól megtisztítjuk. A vöröshagymát kockákra vágjuk és az olajon elkezdjük lassan pirítani. Amikor már üveges, akkor hozzáadjuk a velőt, meghintjük pirospaprikával, sóval, borssal és kb. 10 perc alatt megpároljuk. (Ha szüksége, akkor a velő hozzáadásakor egy kevés vizet is löttyinthetünk az edénybe.) A kenyeret felszeleteljük és az egyik felét melegszendvics sütőben megpirítjuk. Kivesszük és a nem megpirított felét megkenjük a velővel, s így tesszük vissza. Amikor megsült, akkor vékonyra vágott lilahagyma karikákkal beterítve kínáljuk.

FEHÉRBOROS CSÜLÖKPÖRKÖLT

Hozzávalók: 1 kg csont nélküli hátsó sertéscsülök 2 nagy fej vöröshagyma 2 ek. zsír 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, 2-3 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 dl száraz fehérbor

A csülköt alaposan megmossuk, és nagyobb (kb. 3x cm) darabokra vágjuk. A nagyobb bőröket levághatjuk, de feltétlenül tegyük a pörköltbe, mert ez adja meg a különleges ízét és állagát is. Megtisztítjuk, felkockázzuk a vöröshagymát és a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a lecsöpögött húst és fehéredésig pirítjuk.  Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Meghintjük a sóval, borssal, pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje., a babérleveleket is hozzáadjuk. Fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul, az elfövő vizet most már borral pótoljuk. tetszés szerinti körettel, de akár egyszerűen friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

KLASSZIKUS SZALONTÜDŐ

Hozzávalók: 3/4 kg sertéstüdő, 3 sertésszív, 3 sertésnyelv, 5-6 babérlevél, 10 -12 szem egész bors, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, só, majoránna,1 nagy kanál mustár, 1,5 evőkanál cukor, étolaj

A szíveket és a nyelveket kuktában egy óra alatt babérlevéllel és egész borssal ízesített vízben megfőzzük. A nyelvről még azon melegében lehúzzuk a felső rücskös részt. A tüdőt egy másik lábasban ½ óra alatt megfőzzük. Amikor minden kihűlt, nagyon vékony csíkokra vágunk mindent, a tüdőből a hörgőket kivágjuk. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, pirospaprikát, őrölt borsot, majorannát, sót adunk hozzá, majd a leszűrt „szíves” és tüdős” főzőlével felöntjük, ebbe az alapba kerülnek a húsfélék. Annyi folyadékkal öntjük fel, hogy éppen ellepje. Ha kell, később pótoljuk a folyadékot. Egy kis serpenyőben cukrot karamellizálunk és a fövő ételhez adjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy jó nagy kanál mustárt is. Kb. 1,5 óra alatt lassú tűzön készre főzzük. Nem kell bele semmilyen rántás, ha jó az alapanyag, akkor magától is kiváló állagú lesz! Amíg fő, zsemlyegombócot készítünk, ezzel és ízlés szerint sűrű tejföllel meglocsolva tálaljuk.

RESZTELT MÁJ

Hozzávalók: 90 dkg sertésmáj, 2 egész nagy fej vöröshagyma,2 púpos ek. zsír, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, só

A májat vékony csíkokra, vágjuk A vöröshagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk és a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. A májat hozzáadjuk majd a zsíron fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk az őrölt pirospaprikával, a borssal, és bőven majoránnával. Felengedjük kb. 1/2 dl vízzel és t puhára főzzük. Figyelem! Ez mindössze pár perc, mert minél tovább főzzük a májat, annál keményebb lesz!  Csak a legvégén sózzuk és még forrón rizzsel vagy sós esetleg petrezselymes krumplival és savanyúsággal kínáljuk.

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére