Vízkatasztrófa közeleg?!

vasarnapihirek.hu • 2017. július 16., vasárnap •
A folyamatos csőtörések miatt tönkremehet a magyar víziközmű-hálózat jelentős része, ami vízhiányt és gyengébb vízminőséget jelent.
Vízkatasztrófa közeleg?!

A vasarnapihirek.hu írása (VH) arra hívja fel  figyelmet, hogy egyes számítások szerint 90 milliárd forint megoldaná a legsürgetőbb gondokat, de a teljes rendszer felújításához legalább 3000 milliárd kellene.

A fejlesztési minisztérium alá tartozó Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya készített jelentést a víziközművek állapotáról. A 15 oldalas dokumentum szerint az elmúlt nyolc év kormányzati döntései – többek között a közműadók kivetése és a rezsicsökkentés – felelősek a mára tarthatatlanná vált állapotokért.

„A víziközmű-ágazat legsúlyosabb problémája a felújítások, karbantartások évtizedeken át tartó hiánya” – olvasható a jelentésben. Ez pedig csőtöréseket és rosszabb minőségű ivóvizet jelent.

„A víziközművek többsége az 50-es években épült, és a föld alatt van. A meghibásodás csak akkor látszik, ha rendszeres a karbantartás, vagy ha már megtörtént a baj – mondja a VH-nak Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. – 2010-ben készült egy szakértői anyag, ami összefoglalta a víziközmű-ágazat helyzetét, és jelezte, hogy a rendszer jelenlegi állapotában nem fenntartható.
 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére