Paradicsom fesztivál - Beindult a világ legnagyobb kajacsatája

Szerző:Frisss.hu Fotó:youtube.com • 2016. szeptember 01., csütörtök •
Paradicsom fesztivál - Beindult a világ legnagyobb kajacsatája

Bármilyen évet írunk is, ha augusztus, akkor La Tomatina, azaz a paradicsom fesztivál Bulonban. Ez  a világ egyik legnagyobb kajacsatája, amin nagyjából 10 tonna paradicsomot vágnak egymáshoz a fesztiválozók. Ezt a hatalmas turizmust bonyolító ünnepet mindig augusztus utolsó szerdrdáján tartják. A város 9 ezer lakosa látja vendégül a paradicsom fesztiválra érkező 40 ezer turistát, az arány elképesztő. A nap kezdetén egy oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, amit meg kell szerezni.


Fotók:festivalsherpa.com

Az oszlop be van kenve zsírral, tehát nem is olyan könnyű a feladat. Amikor valaki végre megszerezte a sonkát, akkor vízágyúk gondoskodnak arról, hogy mindenki elég vizes legyen. Ezután tömeges vetkőzés és ruhadobálás kezdődik, majd amikor már mindenki félmeztelen, akkor érkezik a paradicsom tonnaszámra. Kizárólag összenyomott paradicsomot szabad eldobni, hogy ne sérüljön senki, ezt a szabályt be is tartják a résztvevők. Őrült dobálásba kezd a tömeg, a tombolás tetőfokára hág, és a több ezres tömeg úszik a paradicsomlében a város főterén. A csata gongütésig tart.Fotó:playbuzz.com

A furcsa népünnepély eredete kérdéses, erre több verzió is létezik. Egyesek szerint Saint Louis-t, a város védőszentjét ünneplik ezen a módon, mások szerint egy Franco ellenes tüntetés paradicsom csatája adta az ötletet az évenkénti ismétlésre. Harmadik teória szerint valamikor régen, a zöldségesek annyira összevesztek, hogy paradicsommal dobálták meg egymást.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére