Premontreis diákok az Őrségben és az Isztrián

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2017. május 31., szerda •
Évek óta május utolsó hetében a biológia tagozatos diákok 5 napos állat- és növénytan terepgyakorlaton mélyítik el az órákon megszerzett elméleti ismereteiket a gyakorlatban is.
Premontreis diákok az Őrségben és az Isztrián

Ebben a tanévben sem volt ez máshogy. A terepgyakorlat keretében az Őrségi Nemzeti Park több területét is érintve 3 napot töltöttek el a Rába-völgyben, Szőcén, a Vadása-tónál és Vendvidék erdeiben a résztvevők, majd 2 napon keresztül ismerkedtek a közeli mediterráneum tengeri és szárazföldi érdekességeivel.

A szakmai programok keretében változatos élőhely típusokon gyűjtöttek és figyeltek meg növényeket és állatokat a diákok.  A gyűjtött fajokat a szőcei „bázison” az eseti programok keretében határozták meg.

Hétfőn többnyire vizes élőhelyeket kerestünk fel a Rába-völgyben, melyeken az ízeltlábúak mellett főleg halakat és kétéltűeket találtunk - áll a premontreisek élménybeszámolójában. A keddi napon a szőcei láprétet és a Lápok Háza bemutató helyet látogattuk meg délelőtt, majd a délután során rövid túrával jutottunk el a Vadása-tóhoz. Szerdán sajnos nem volt kegyes velünk az időjárás, így át kellett a alakítani a programunkat. Reggel a Pityerszerre vezetett az utunk, ahol az őrség jellegzetes szeres településeivel ismerkedtünk meg. Ezután az apátistvánfalvai erdőtömbben jártunk, ahol megismertük, hogy az őrségi ember hogyan hasznosította a természetben rejlő erőforrásokat.

A szlovéniai programok keretében Koper és Pirán városában, jártunk a szállásunk pedig a fiesai kempingben volt. Igazi nyár eleji tengerparti meleg fogadott minket. A Strunjani nemzeti parkban töltöttük a csütörtök délutánt ahol elsősorban a tengeri élőlényekkel ismerkedtünk, de útközben a mediterrán tengerpartok jellegzetes növényvilágát is megismerhettük. Az este során lehetőség volt a gasztronómiai oldalról is ismerkedni a tengerpartokkal a gyönyörű Piran város kis éttermeiben. Az utolsó napon a Piráni akváriumban tekintettünk meg olyan fajokat, amelyeket partközelben nem láthattunk, ezt követően még néhány óráig ismerkedtünk a tengeri élővilággal és elindultuk utolsó úti célunkhoz a Világörökség részét képező Skocjani-barlanghoz. 

kapcsolódó galéria


frisss

közösség

további frisss

lap tetejére