Milyen gyorsan fagy meg a forró víz?

Frisss.hu/index.hu • 2017. február 21., kedd •
Bizony sokkal hamarabb, mint a hideg.

Bár már Arisztotelész is észrevette, hogy a forró víz gyorsabban megfagyott, mint a hideg, ez a jelenség mégis egy iskolás fiú, Erasto Bartholomeo Mpemba után kapta a nevét, és lett Mpemba-paradoxon.

A fiú egy előadás során tette fel kérdését, miszerint miért fagy meg gyorsabban a meleg víz, de a társai kinevették. A kérdezettet, dr. Denis G. Osborne-t nem hagyta nyugodni a dolog, ezért kísérletet tett, aminek eredménye Mpembát igazolta. A professzor tanulmányt írt a kísérletről és annak eredményéről, a jelenséget pedig korábban kinevetett diákja után nevezte el.

Sokan próbáltak magyarázatot adni a Mpemba-paradoxon miértjeire, ezek közül kettőt érdemes kiemelni. Az egyik szerint a meleg víz gyorsabban párolog, így mire arra kerül a sor, hogy hideg vízből jéggé alakuljon, már kevesebb a mennyisége, ezáltal gyorsabban megfagy. A másik szerint a melegítés miatt a vízben csökken az oldott sók, ennek okán pedig a vízben oldott oxigén és más gázok mennyisége is, amik a fagyáspontot csökkentik. Így pedig a meleg víznek nem kell annyira lehűlnie a fagyáshoz.

via Index

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére