„Gólyafelkészítés” a Savaria Egyetemi Központban

vas.katasztrofavedelem.hu • 2017. szeptember 09., szombat •
A katasztrófák elleni védekezés egyes szabályairól szóló rendeletben foglaltaknak megfelelően a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség az idei évben is folytatta a felsőoktatásban résztvevő hallgatók katasztrófavédelmi felkészítését.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közötti együttműködésnek megfelelően a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség katasztrófavédelmi felkészítést tartott az első éves hallgatók – „Gólyák” – részére az egyetemi központban.

A minden tanév kezdetekor megrendezett Gólyanapok programsorozatán belül 2017. szeptember 8-án végezték a kollégák az elsőéves hallgatók oktatását. A felkészítések két részből, egy elméleti és egy gyakorlati részből álltak. Az elméleti oktatás során a hallgatók tájékoztatást kaptak a katasztrófavédelem rendszeréről, szervezeti felépítéséről, a katasztrófák elleni védekezés feladatairól. Megismerték a polgári védelmi kötelezettségek rendszerét, valamint a katasztrófavédelem lakosságvédelemmel, tűzvédelemmel, iparbiztonsággal kapcsolatos feladatait. Bepillantást nyertek a katasztrófavédelemnél használt technikai eszközök világába, úgymint a tűzoltóság és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor eszközparkjába.

Az elmélet után gyakorlati képzésen ismerkedhettek a hallgatók a tűzoltó gépjárműfecskendő szakfelszereléseivel. Megtapasztalhatták a hidraulikus feszítő-vágó megtartásának nehézségeit, kipróbálhatták a tűzoltó védősisak és a védőruha felvételét.

Az egyetemen magtartott felkészítés nagy sikert aratott az első éves hallgatók körében, akik aktívan vettek részt az órákon, rengeteg kérdést tettek fel a szakma szépségeiről.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére