Az amerikai elnök szabad választásokra szólította fel Kubát

MTI - Fotó: startutazas.hu • 2017. június 17., szombat •
Donald Trump egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét.
Az amerikai elnök szabad választásokra szólította fel Kubát

Az elnök a floridai Miami kubai negyedében tartott beszédében kormányzata várható új Kuba-politikáját vázolta fel. 
Elöljáróban reményét fejezte ki, hogy Kuba nemsokára szabad ország lesz, majd kárhoztatta elődje, Barack Obama volt elnök Kuba-politikáját. 
Szörnyűnek és elhibázottnak minősítette az Obama-kormányzat szerinte egyoldalú megállapodását Havannával, és bejelentette, hogy azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit.     Megállapította, hogy az utazási és a kereskedelmi könnyítések nem a kubai népet, hanem az otttani kormányzatot és hadsereget gazdagították. 
Donald Trump bejelentette: kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti.     Az új Kuba-politika első intézkedéseként - szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit - Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat, mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat. 
"Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben" - fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában.     Trump kifejtette, hogy szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba. 
Hangsúlyozta: intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában. 
 Az Egyesült Államok elnöke egyúttal új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést. 
"Tiszteletben tartom a kubai szuverenitást, de nem fordítok hátat a kubai népnek" - fogalmazott. Hozzátette: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön, de ennek a megállapodásnak "a kubai nép érdekeit kell szolgálnia".     Trump közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be. 
Miközben az elnök a floridai metropoliszban beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le a Kuba elleni szankciók változatlan érvényben maradását, és azt, hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd. 
Washingtonban a pénzügyminisztérium közzétette az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat. Ezek átmeneti időre lesznek érvényben, amíg nem véglegesítik őket. A külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére