A viharkárok odafigyeléssel csökkenthetőek!

vas.katasztrofavedelem.hu • 2017. július 15., szombat •
A változatos időjárásnak és a különleges meteorológiai jelenségeknek köszönhetően az elmúlt időszakban több alkalommal fordultak elő viharok a megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a viharok által okozott károk odafigyeléssel csökkenthetőek!
Az egyik legfontosabb, hogy a lakosság folyamatosan tájékozódjon az időjárásról. Mindezt megtehetik az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, ahol veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén a riasztásokat is közzé teszik. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti a megújult VÉSZ alkalmazáson keresztül, amely minden okostelefonra ingyenesen letölthető.

A tájékozódást követő második lépés, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás. Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat.

Fontos, hogy nagy szél esetén zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt. Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá! Nagy mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuteréntérben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat. A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk. A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek. Kerüljük el ezeket az útszakaszokat! A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a megye lakosságát, hogy baj esetén hívják a 112-es segélyhívó telefonszámot!

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére