A természetfilmek oldják a stresszt?

Frisss.hu/divany.hu - Fotó: cosmopolitan.hu • 2017. március 20., hétfő •
Egy új tanulmány az ilyen filmek jótékony hatását bizonyítja be.
A természetfilmek oldják a stresszt?

A The Real Happiness Project elnevezésű kezdeményezést a Kaliforniai Egyetem kutatói a BBC Earth tévécsatorna munkatársaival közösen indították és végezték el. Azután kutattak, hogy a természetfilmek milyen hatással vannak a nézők lelki állapotára. Megfigyeléseik alapján már egy-egy rövid filmrészlet is segít a szorongás, a fáradtság és félelem mértékének lecsökkenésében, valamint fokozza az öröm és az elégedettség érzését.

A felmérést 7500 ember bevonásával végezték. Be kellett számolniuk a kedélyállapotukról, majd egy rövid filmjelenetet néztek végig különböző tévéműsorokból. Végül reakciójukat “arctérképészeti” technológiával és pszichometriai tesztekkel elemezték, amelyből kiderült, hogy a természetfilmekből származó jelenetek főként a nők körében váltottak ki jelentős hatást. A 16-24 évesek körében pedig enyhítették a szorongás, a fizikai és szellemi fáradtság érzését.

A kutatás során 150 tanulmányt is elemeztek, amely alapján úgy találták, hogy a természethez való közelség a figyelmünket és a kognitív figyelmünket is, továbbá a lelki nyugalmunkat is biztosítja. Sőt, a természetfilmek gyakori nézése kihat a munkahelyi hatékonyságunkra is.

via divany.hu

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére