Ünnepelt a Reményik-iskola

Szerző: frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2017. október 21., szombat •
Megalapítása 10 éves jubileumára ünnepségsorozattal emlékezett a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola. Az események csúcspontja az evangélikus templomban tartott „születésnapi” istentisztelet, és az azt követő szoboravatás volt.
Ünnepelt a Reményik-iskola

A születésnapi istentisztelet az oktatási intézmény  diákjainak, pedagógusainak  hihetetlenül színvonalas műsorával kezdődött, majd pedig a köszöntőkkel folytatódott. Hende Csaba, a Parlament alelnöke először azokra az időkre emlékezett, amikor az 1960-as években ő is kisdiák volt és az iskolában szabályosan titkolnia kellett, hogy otthon vallásos neveltetésben részesül. Azóta azonban szerencsére sokat változott a világ és a rendszerváltoztatás óta már bárki büszkén vállalhatja vallási hovatartozását. Ezt követően  Szombathely országgyűlési képviselője  egy kis történelmi visszatekintéssel szolgát, azaz felsorolta azokat a fontos mérföldköveket, melyek a Reményik-iskola 10 esztendős fennállását meghatározták. Végül pedig egy örömhírrel is szolgált.
A mai napon  a Brenner-iskolában jártam, ahol egy ünnepségen vettem részt, melyet az oktatási intézmény csodálatosan szép és tágas sportcsarnokában rendeztek. Én úgy gondolom, hogy egy olyan sportcsarnokot a Reményik-iskola is megérdemelne. Legjobb tudomásom szerint nem is olyan régen Gáncs Péter püspök úr ezzel az ötlettel, kéréssel egyenesen a kormány két tagjához, Balog Zoltán, valamint Lázár János miniszter urakhoz fordult. Én nem csodálkoznék, ha hamarosan egy olyan hivatalos bejelentés történne, mely az itt jelenlévőknek óriási örömöt okozna – fogalmazott Hende Csaba.

Hende Csaba után Ódor László nyelvészprofesszor lépett a pulpitusra és elevenítette fel az iskola névadójának  élettörténetét, irodalmi munkásságát. A remek előadást Reményik-idézetek  tették még színesebbé, a gyermekek számára élvezhetőbbé.

Az ünnepség végén Sátory Károly emelkedett szólásra. Az iskola igazgatója örömmel állapította meg, hogy ma már dicsőséget jelent a Reményibe járni, a tanulók büszkék arra, hogy az evangélikus iskola diákjai lehetnek. Ezt bizonyítja többek között az, hogy ma már több mint kétszer annyian tanulnak náluk, mint a kezdetekben és a túljelentkezés is kétszeres. Végezetül pedig köszönetet mondott Gregersen-Labossa György lelkésznek, Bánfi Péter felügyelőnek,  valamint az evangélikus egyházközség  valamennyi tagjának a támogatásért.

A templomi istentisztelet után az iskola aulájában folytatódott az ünnepség, ahol Puskás Tivadar polgármester és Bánfi Péter felügyelő közreműködésével felavatták az intézmény névadójának mellszobrát, mely Veres Gábor szobrászművész alkotása.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére