Összefoglaló: Eurovíziós Dalfesztivál - Dán győzelem, ByeAlex 10. lett (videóval)

MTI, Frisss • 2013. május 19., vasárnap •
Emmelie de Forest dán énekesnő nyerte Only Teardrops (Csak könnycseppek) című dalával az 58. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton este rendezték a svédországi Malmőben. A Magyarországot képviselő ByeAlex Kedvesem című számával 10. lett.
Összefoglaló: Eurovíziós Dalfesztivál - Dán győzelem, ByeAlex 10. lett (videóval)

A fogadóirodák által is előzetesen a legesélyesebbnek tartott 20 éves dán előadó, Emmelie de Forest 18-ikként adta elő Only Teardrops című dalát az idén a We Are One (Egyek vagyunk) szlogennel zajlott Eurovíziós Dalfesztivál 26-os döntőjében a Malmö Arenában. Az énekesnő 281 ponttal győzött.

 

A nyertes mögött az azeri Farid Mammadov és a Hold Me lett a második 234 ponttal, az ukrán Zlata Ohnevics és a Gravity pedig a harmadik 214 ponttal.

A Magyarországot képviselő ByeAlex, aki a csütörtöki elődöntőből jutott a fináléba, 84 ponttal a nagyon előkelő 10. helyen végzett Kedvesem (Zoohacker remix) című dalával. Utoljára Rúzsa Magda jutott a tíz közé 2007-ben.

A dán apától és svéd anyától született Emmelie de Forest 14 éves kora óta koncertezik. Idén januárban nyerte meg Dánia eurovíziós válogatóversenyét, két héttel ezelőtt jelent meg első stúdióalbuma, amelynek címe szintén Only Teardrops. Koppenhágában él, amely nagyon közel van, hiszen a dán fővárost 2000 óta az Öresund-híd köti össze Malmővel. A győztes dal szerzője Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen és Thomas Stengaard, közülük Cabble már harmadszor szerepel komponistaként az Eurovíziós Dalfesztivál legjobb öt helyezettje között.

A hosszú szőke hajú Emmelie de Forest érzelmes, balladisztikus dalát fehér ruhában, mezítláb adta elő, produkciója alatt a háttérben tüzes fényzuhatag volt látható, az énekesnő mellett a színpadon két dobos ütötte hangszerét. A dalfesztivál történetében harmadszor született dán győzelem: 1963-ban Grethe és Jörgen Ingmann nyert Dansevise című dalával, 2000-ben pedig az Olsen Brothers a Fly On The Wings of Love-val. A döntő idején a zászlókat lobogató fanatikus rajongók ellepték a Malmö Arenát és a sajtóközpontot.

A Magyarországot képviselő ByeAlex a csütörtöki elődöntőből jutott a fináléba. Döntőbeli pontszáma úgy alakult ki, hogy Magyarországnak Németország a maximális 12 pontot adta, de 10 pontot adott Finnország és Svájc is.

A 28 éves ByeAlex (Márta Alex) tizenhetedikként lépett színpadra, közvetlenül a későbbi győztes után. Bár előző este, a zsűrik előtt előadott produkció során adódott néhány technikai probléma (például részlegesen elment a világítás), ezúttal minden rendben ment. A magyar nyelven énekelt Kedvesem előadásában a színpadon a vokalista Wéber Helga és a gitáros Kővágó Dániel egészítette ki a produkciót. A dal társszerzője Palásti Kovács Zoltán Zoohacker.

"Szerintem önmagáért beszél, hogy Magyarország eddigi harmadik legjobb eredményét értem el az Eurovízión, ráadásul 12 pontot kaptam a németektől. Úgy érzem, kiderült, hogy Európa nyitott egy új dologra, sokakban benne volt: egy énekes magát hozza, ne pedig másoljon" - mondta ByeAlex az MTI-nek a szereplésről.

Hozzátette: nem kell feldolgoznia, hogy a semmiből jőve néhány hónap után a 10. lett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

"Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, mert jó dalszerzőnek gondolom magam, de előadóként még van hová előrelépnem. Nagyon jó érzés volt tizenvalahányezer embernek énekelni az Arenában, most nem volt bennem idegesség, mint az elődöntőben" - hangsúlyozta ByeAlex. A finálé előtt a nagyobb fogadóirodák többsége csak a 17. hely környékére várta Magyarországot. A Compact Disco tavaly Bakuban 24. lett Sound of Our Hearts című dalával, ByeAlex egymás után a harmadik magyar döntős.

Az éjszakai döntőt a helyszínen 13 ezer, a televízió képernyőin keresztül mintegy 100 millió néző látta. A látványos show nyitódalát, a We Write the Story-t az egykori legendás svéd zenekar, a dalfesztivált 1974-ben a Waterloo-val megnyert ABBA két férfi tagja, Benny Andersson és Björn Ulvaeus írta a svájci dj és producer, Avicii közreműködésével, és egy kórus adta elő. A dal elhangzása közben vonult be a 26 döntős versenyző hazája zászlajával. A műsorban fellépett a tavalyi győztes, Loreen, aki új slágere, a We Got The Power előadása mellett a Euphoriából is elénekelt egy részletet. A műsorvezető Petra Mede svéd komikus, televíziós személyiség volt, a közönség soraiban helyet foglalt Jean Paul Gaultier világhírű francia divattervező is.

Az idei dalfesztivál méreteiben nem volt olyan nagyszabású, mint a tavalyi bakui verseny, de a svéd közszolgálati televízió, az SVT szervezése, a színpad, a látvány, a fény- és a hangtechnika egyaránt kiváló volt.

A szombati fináléba a keddi és a csütörtöki elődöntőből jutott be tíz-tíz ország, hatan - az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, a rendező Svédország, Spanyolország és Németország - kiemeltként kerültek a döntőbe.

A vasárnapra virradó éjjel kihirdetett végeredmény úgy alakult ki, hogy összeadták az egyes országok által adott kombinált (a nemzeti zsűrik értékelése és a tévénézők szavazatai alapján összeállt) pontszámokat. Az egyes országok által adott három legmagasabb pontszámot (8-10-12) a 39 országból bejelentkező szóvivők ismertették.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Dániában lesz az esemény.

Eddig 26 ország győzött Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké.

közösség

további frisss

lap tetejére