Meme, a vakmerő hálóőr

Szerző: frisss.hu • 2017. november 14., kedd •
A „Meme" becenevű, magas termetű, jó alakú, harmonikus mozgású, nagyon népszerű kapuvédő volt. Páratlan képességekkel rendelkezett, fantasztikusan gyors és rendkívül ruganyos volt. Kiváló érzékkel helyezkedett, hatékonyan öklözött és biztosan fogta a labdát. Vasi sporthistória című új sorozatunkban elsőként róla olvashatnak.

Weinhardt Ferenc labdarúgó Weinhardt János és Bauer Mária gyermekeként Szombathelyen született 1903. augusztus 26-án. Civil foglalkozása motorszerelő volt. A Szombathelyi Törekvés csapatában kezdett játszani kapusként. Később a Szombathelyi AK és a Sabaria első osztályának csapatának hálóját védte. 1932-ben átigazolt a budapesti Nemzeti SC-be, itt még két évig védett. Ezután idegenlégiósnak állt, a Rouen FC kapusként 1933-35 között a francia bajnokságban védett. A magyar válogatottban 1925.július 19-én Krakkóban mutatkozott be, ahol 2:0 arányban legyőztük a házigazda lengyeleket.
A magyar csapat az alábbi összeállításban lépett pályára:
Weinhardt - Fogl Károly, Fogl József, Pesovnik – Orth, Kléber- Rémay,Takács József, Holzbauer,
Winkler, Jeny

Érdekesség, hogy második gólunkat a szintén szombathelyi, SZAK-csatár Holzbauer József szerezte. Sőt Pesovnik László személyében még egy SZAK-játékos is volt a pályán. 1926-ban egészen kiváló teljesítményt nyújtott az osztrákok elleni 3:2-es siker alkalmával. A korabeli sajtó így írt róla:„ A magyar válogatott nyert, elsősorban a remekelő védelemnek, a szombathelyi Weinhardt Ferenc kapusnak, s az előtte játszó újpesti Fogl-gátnak, Károlynak és Józsefnek köszönhetően.”
Weinhardt ezen kívül még 9 alkalommal ölthette fel a címeres mezt, néhányszor magyarosított, Vermes néven. Utolsó válogatott fellépésén, 1929. május 5-én, Bécsben 49.000 néző előtt 2:2-t játszott csapatunk az osztrákokkal.

A „Meme" becenevű, magas termetű, jó alakú, harmonikus mozgású, nagyon népszerű kapuvédő volt. Páratlan képességekkel rendelkezett, fantasztikusan gyors és rendkívül ruganyos volt. Kiváló érzékkel helyezkedett, hatékonyan öklözött és biztosan fogta a labdát. Ezeknek a tulajdonságoknak is köszönhető, hogy a "büntetőrúgások hárításának specialistájaként" tartották számon. Elképesztő bátorsággal avatkozott a játékba, sokak szerint méltán illeti meg a "minden idők legvakmerőbb magyar kapusa" cím.

Magánéletéről egyelőre vajmi keveset tudunk.1934-ben Szombathelyen kötött házasságot Drszkó (?) Etelkával. Élete utolsó éveiben az akkori Lenin (ma Szelestey) út 59.számú házban lakott. 77 éves korában 1980.október 8-án szülővárosában, légzési elégtelenség okozta keringési zavar következtében hunyt el az egykori nagyszerű kapuvédő.( Érdekesség, hogy halotti bizonyítványában Weinhartként szerepel - d nélkül-  ő is és apja is.)

 

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére