Megmutatjuk, mit olvasnak a Frisss munkatársai

frisss • 2012. október 08., hétfő •
Gabriel Garcia Márquez, Dante, és Paulo Coelho is ott lapul a Frisss könyvtárában. Korábban már megmutattuk, melyek a legkedvesebb magyar dalok a szerkesztőségben, ezúttal annak jártunk utána, kinek mi a kedvenc olvasmánya. A cél, hogy olvasmány tippet adjunk őszi estékre...

Borsodi Zoli, a Frisss Reggel műsorvezetőjének kedvenc könyvéről,  Dan Browntól A da Vinci-kódról így vall: 2007-ben Párizsban járva csodálkoztam rá, hogy a Louvre üvegpiramisai és a Mona Lisa nem csak a képeslapokon léteznek. Az élmények és családi sugallat hatására kezdtem el olvasni Dan Brown krimijét. Nem bántam meg. A könyv egyébként ezúttal is jobban tetszett, mint a film.

Nemcsak fotós könyveket szoktam olvasni- árulja el Cseh Gábor fotóskollégánk. Nemrég olvasta, de máris a kedvence lett Frei Tamás Bankárja. Miközben elrepít egy fiktív világba, rá kell jönnünk, hogy annak törvényei igencsak hasonlítanak arra, amelyben ma élünk. Szórakoztat, kikapcsol, ugyanakkor megtanít máshogy nézni a körülöttünk (mögöttünk) zajló dolgokra.

 

Lelki utazásra, szemlélődésre, merengésre hív, miközben az élet és a világ kérdéseire ad válaszokat. Márai Sándor köteteinek külön polca van a nappalimban, ha egyet kellene választanom, az a Füves könyv lenne. Gondolatok az evésről, ivásról, hazáról, bűnről és igazságról, és az útról, amiről nem szabad letérnünk. Egy ember vallomásai az emberről az embernek- ez Egyed Betti, a frisss.hu szerkesztőjének a kedvence.
 

Farkas Beni hírszerkesztő Dante: Isteni színjátékát szereti a legjobban. Egyszerűen a létező legjobb könyv, amely valaha készült- állítja. S hogy miért? Az emberi lélekkel, az esendőséggel, a bűneinkkel foglalkozik. Választ ad az élet kérdéseire, és eszméletlen mély mondanivalója van.


 

Farkas Eszter hírszerkesztő azt mondja, ha egyet mindenképpen ki kellene emelnie, az Paulo Coelho: 11 perc című kötete lenne. Talán azért a kedvencem, mert amikor először olvastam nem tudtam letenni. Meg másodszor és harmadszor sem…
 

Gabriel Garcia Márquez: Bánatos Kurváim Emlékezete a kedvence Horváth Áronnak, a Lazulj velünk! műsorvezetőjének. Nem egy hosszú könyv, de mégis sokáig tart végigolvasnom, mert akárhányszor nekikezdek, tele megy a szemem könnyel a röhögéstől. Itt hangos nevetésre kell gondolni, ami nálam egy könyv esetében rémisztően ritka- emlékezik vissza.

Jagodits Zsuzsi, a Frisss Reggel műsorvezetője több kedvencét is elhozta szerkesztőségünk képzeletbeli könyvtárába. Mario Puzo Omertá című könyve nem kifejezetten csajos, hanem sokkal inkább keresztapás - mégis imádtam. Ahogy az író a festői Szicília gyönyörű tájait leírta, magával repített. Aztán mikor Helsinkiben voltam pár hónapra, akkor olvastam Ken Follettől a Tű a szénakazalban című könyvet. Annyira belemerültem, hogy fenn ragadtam a metrón, és fél órát utaztam teljesen rossz irányba. Ha gyerekkönyv, akkor Eleanor H. Porter Az élet játéka, ha bestseller, akkor Ízek, imák, szerelmek.
 

Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho zenekar frontembere, és a Buenos Slageros műsorvezetője mély tartalmakkal teli könyvvel érkezett. Csíkszentmihályi Mihály:Flow-ja a kedvence. Azért, mert elfelejtjük, hogy most élünk, legalábbis amiről tudunk, úgyhogy tartalommal kell tölteni és élvezni a pillanatot, nem megúszni a dolgokat. Ezt viszont tudatosan tanulni kell, szerintem- mondja útravalóul.

M. Horváth Nórinak, a Frisss Fm szerkesztőség-vezetőjének Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája című kötete az egyik kedvence. Ez nem is könyv, hanem egy útravaló, egy térkép az élet útvesztőihez. Ha valaki megérik rá, hogy elolvassa, úgyis eljut hozzá az olvasmány. Hozzám eljutott és sokat segített. Lehet, hogy elsőre nem könnyű, vagy éppen nem minden pontjával értünk egyet, de aztán beigazolódni látszik minden sora. Szepes Mária fantasztikus írónő volt. Tőle érdemes tanulni, tőle érdemes olvasni. Ha elért az úton, ahhoz a ponthoz, hogy megismerkedjen az élet ilyesfajta felfogásával, akkor nem véletlen, hogy épp most olvassa az ajánlatomat! Mert "A mágia valójában erőt jelent. A képzelet önmagát megvalósító varázserejét."

Pintér Tomi, a Retro Café műsorvezetője Verne Gyula műveit szereti. Szépirodalmi értéke és széles spektrumú látószöge a mai napig aktuális témákat feszeget! És Retróóó- teszi hozzá gyorsan.

 

közösség

további frisss

lap tetejére