Heti könyvajánlatunk

Frisss • 2013. február 17., vasárnap •
Négy könyv, négy felejthetetlen történet, négy kitűnő választás arra az esetre, ha olvasni támadna kedve. A belvárosi Líra Könyváruház ajánlata a frisss.hu-n.

1. DAN RHODES - ELVEHETLEK FELESÉGÜL? (Athenaeum Kiadó, 2013)

"A kötet kacajra fakasztó, mégis elgondolkodtató életképek és rövid szösszenetek gyűjteménye a szerelem és a szakítás témaköréből. A szám szerint 78 csipkelődő történet fekete humorral figurázza ki az elvakult vagy éppen teljesen átlagos - van ilyen? - szerelemnek azt az oldalát, amelyre legfáradtabb pillanatainkban sem gondolnánk. Ritkán romantikus, de akkor nagyon. Megmutatja az emberi természet fonákját, hiszen a szerelmes is csak ember. Ajánljuk azoknak, akik szeretnének felszabadultan kuncogni saját magukon, ostoba hibáikon és fájdalmas pofára eséseiken. A brit szerzőt szúrós, ám mégis közérthetően intelligens és szarkasztikus humora tette ismertté."



Esterházy klasszikusa több darabszámban (97 történet) s mívesebb tettben, de amerikai kollégája sem okoz csalódást, garantált a hahota.

Részlet:

"  Úgy tűnt, soha nem fogok találkozni a nekem való lánnyal, mígnem egy nap, Sigmund Freudot olvasva rájöttem, hol rontottam el. Feladtam egy társkereső hirdetést a következő szöveggel: Hasonlítasz erre az asszonyra? Ha igen, elveszlek feleségül. Egy fényképet is mellékeltem hozzá az anyámról. Sajnos azonban a dolog nem úgy sült el, ahogy reméltem. Csupán egy válasz érkezett, és bár papíron elég ígéretesnek tűnt a leányzó, amikor a randevú helyszínére értem, kiderült, hogy mindvégig a nővéremmel leveleztem. Nem tudom mit képzelt. Eleve az apánkra ütött."

2. NICK VUJICIC - ÉLET KORLÁTOK NÉLKÜL (Studium Plusz Kiadó, 2012)



 "A végtagok nélkül született Nick Vujicic hosszú utat tett meg érzelmileg az öngyilkosság kétségbeesett gondolatától, míg mára odáig jutott, hogy motivációs szónokként iskolákban, kórházakban, árvaházakban, templomi gyülekezetek előtt és börtönökben ő maga hirdeti, hogy egy súlyosan fogyatékos ember is képes teljes életet élni… ha akar. Már gyermekként rákényszerült, hogy kellemetlen kérdéseket tegyen fel magának a jövőjéről. Írása vigaszt és inspirációt nyújt mind a hozzá hasonló megpróbáltatásokkal küzdő, mind a látszólag egészséges, ám gyakran kétségek között őrlődő ember számára. Saját példáján keresztül mutat utat a korlátaid ledöntéséhez; üzenetei megérintenek, mert hitelesek. Szenvedélyesen mesél belső küzdelméről, melynek során végül megtanulta elfogadni önmagát és a megváltoztathatatlant, s elmondja, hogyan találta meg az erőt és a bátorságot, hogy változtasson a sorsán. Nick zenél, úszik, szörfözik, és elvégzi az összes olyan hétköznapi cselekvést, ami számodra talán magától értetődő, de neki a lehetetlennel kellett szembeszállnia, hogy képes legyen megtenni azokat. Hagyd, hogy neked is megmutassa, hogyan indulhatsz el egy gyümölcsöző, korlátok nélküli élet felé."

Bárhol is nyitjuk ki a könyvet, felemel gondolatainak, egyszerű igazságainak ereje. Mindenkinek fontos lenne elsajátítani pl. a "hálás hozzáállás" módszerét.

3. JOSS STIRLING - LÉLEKTÁRSAK - SKY (Manó Könyvek, 2012)

 "Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.

Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt...



A múltjában árnyak üldözik, és a jövőjét gonosz erők fenyegetik, Skynak pedig szembe kell néznie a sötéttel, még ha ez azt is jelenti, hogy le kell mondjon arról, amit a szíve diktál...
Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme - a trilógia első része, a világsiker után, végre magyarul is!"

Lélektársak valóban vannak és nagy áldás, ha találkoznak egy adott életben. Mintha ezer éve ismernélek..veled minden olyan egyszerű és jó...ja, hogy már 1 órája csak ülünk és hallgatunk? Most miért mondod ki, amire gondoltam? Ilyesmik.

4. RICHARD SCARRY - TESZ-VESZ VÁROS A-TÓL Z-IG (Móra, 2013)

 

Fülszöveg: "Hogy néz ki Hatalmas Hilda? Hány karja lehet Okto Puszinak? Vajon mihez ért Kont Áron? És milyen járművel száguldozik Kabrió? Tesz-Vesz város lakóiról olvasva észrevétlenül megismerheted több száz szó jelentését. A szavaknál ugyanis nincs érdekesebb építőjáték a világon. A Tesz-Vesz város A-tól Z-ig képes értelmező szótár, ahol az egyes szavakhoz mulatságos képek tartoznak. Az ezernél is több illusztráció egy-egy rövidke történetet rejt, amelyek megmagyarázzák a kifejezéseket."

Ablak-Zsiráf Tesz-Vesz világ módra: megannyi cukiság okosan tálalva. Vagy fordítva?
A felsorolt könyvekre a belvárosi Líra Könyváruházban most 15 százalékos kedvezmnényt kaphatnak a vásárlók.

közösség

további frisss

lap tetejére