Furcsa karácsonyi szokások

Források: kitekinto.hu; nordicvisitor.com • 2017. december 14., csütörtök •
Karácsony közeledtével körülnéztünk Európában, hogy milyen – számunkra szokatlan - hagyományok vannak. Jó néhány furcsaságra bukkantunk. Íme, egy csokorra való!
Furcsa karácsonyi szokások

Talán Katalóniában  a legérdekesebb a karácsony ünneplése. A nagy esemény előtt a katalánok egy "cago tio-t", vagyis egy karácsonyi farönköt vásárolnak vagy készítenek, pontosan 15 nappal az ünnep előtt. A farönköt jól bebugyolálják, hogy „meg ne fázzon”. Ráadásul rendszeresen enni és inni adnak neki, hogy "jól táplált" legyen. Szenteste azután a felnőttek elküldik a gyerekeket a szobáikba, hogy mondjanak el egy imát. A gyerekek, miután visszatértek abba a szobába, ahol a farönk van, husángokkal kezdik el ütlegelni a cago tio-t, és közben azt skandálják: "Sz** farönk, sz** farönk, ha nem sz**sz rendesen, akkor újra megverünk!". A fura kis versike után a takaró, ami eddig a farönköt takarta, eltávolításra kerül, és a gyerekek hozzáférhetnek az ott rejtőzködő ajándékokhoz!

Németországban és Ausztriában akárcsak nálunk, a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat. Az igazi furcsaság azonban nem is szenteste, hanem Szent Miklós napján, vagyis december 6-án történik. A Mikulást mindig elkíséri ajándékozó körútjára Knecht Ruprecht, "a gonosz krampusz", akinek az a dolga, hogy a rossz gyerekeket nyírfavesszőből készült virgáccsal elfenekelje. Ez eddig még nem is szokatlan, legalábbis a magyarok és közép-európaiak számára, de sokszor olyan "jól" sikerül az elfenekelés, hogy pár kiskorú a kórházban köt ki a túlbuzgó Knecht Ruprechtek közönhetően…

Grönlandon sem mennek a szomszédba pár hóbortért a helyiek. A világ legnagyobb szigetén a karácsonyi menü a legbizarabb: erjesztett alkát (pingvinhez hasonló madarat) tesznek egy kibelezett fókába, ezek után az egészet 2-7 hónapig elvermelik. A megfelelő idő eltelte után a fókát (és a benne rejlő madarat) kiássák, és a madár beleit elfogyasztják. Az étel íze állítólag a Stilton sajthoz hasonlít. Mennyei lehet…

Görögországban gonosz koboldok igyekeznek elrontani az ünnepet. A kis szőrös, vöröses szemű, majomkarú, gnómszerű lények december 25-e és január 6-a között jönnek elő földalatti rejtekhelyeikről, és okoznak riadalmat a görög otthonokban. Pánikra azonban semmi ok, mert „egyszerűen” el lehet őket ijeszteni. Elég csak egy malac állkapcsát dugni a koboldok otthonainak kéményeibe, és máris visszamennek odúikba…

Szlovákia és Ukrajna településein is érdekes karácsonyi tradíció dívik. A gyerekek, mint az köztudott, elég rendetlenül esznek, de karácsonykor ezt a szerepet a családfőnek is át kell vennie. Az apukának, általában a gyerekek élénk pillantásaitól kísérve, az egyik karácsonyi fogást a mennyezetre kell dobnia, és minél több marad az ételből a plafonon, annál szerencsésebb lesz a következő év. Arról nem érkezett hír, hogy a fennragadt ételmaradványokat ki takarítja le, de az a tippünk, hogy az anyuka lesz a "szerencsés" illető.

Izlandon minden kicsit másképp van, mint a kontinensen. Mindentől távol, az óceán közepén sajátos szokások és hagyományok alakultak ki. Errefelé például nem a Mikulás, hanem 13 troll hozza az ajándékot. A legenda szerint az izlandi hegyekben él Grýla, a félelmetes óriás asszony, akinek van 13 koravén fia (Yule Lads) és egy fekete macskája, Jólakötturin.
Az izlandi gyerekek karácsony előtt, 13 napon át kirakják cipőiket az ablakba. Minden este egy troll jön el, és hoz valami kis ajándékot, édességet. Régen a macskának is volt szerepe, ő a legenda szerint, megette azt, akinek karácsony előtt nem volt új ruhája. A furcsa történet valószínűleg onnan ered, hogy a farmerek így próbálták motiválni munkásaikat, hogy időre elkészüljenek a gyapjúval. Aki részt vett a munkában, az cserébe új ruhát kapott, aki viszont lazsált, az várhatta az óriás macskát.

közösség

további frisss

lap tetejére