Ferrum: "Igyekeztünk bekeményíteni."

bz • 2011. december 12., hétfő •
Harmincöt éves a Ferrum Színházi Társulás. A megalakulás körülményeiről és az amatőrségről is beszélgetünk Török Gáborral, a színház vezetőjével.

Frisss.hu: Hogyan kezdődött a Ferrum története?

Török Gábor: Sövény Lászlóval együtt vagyunk tagok még ma is az akkoriak közül. 1976-ban indultunk. Akkoriban Szombathelynek nem volt színházi társulata. Akkoriban főleg nyugat-dunántúli színházak előadásait vásárolta meg a Művelődéséi és Sportház. Akkoriban még nem létezett az MMIK. Akkoriban a város fiatal főiskolás értelmiségi csapata azt mondta, hogy kell egy színházi együttes. Még akkor is, ha nem profi színházi alapokon működik.

- Akkor még más volt a politikai helyzet…

- Akkor éppen az volt az összetartó erő, hogy a színházi alkotó munka, egyfajta szellemi-politikai lázadást is jelentett. Nem feltétlenül voltunk a politika kegyeltjei, nyugodtan mondhatom, hogy általában – mai szemmel nézve – az ellenkultúra sodrába tartoztak. Kortárs hazai és közép-európai játékokat mutattunk be, olyanokat, amelyek az akkori élet fonákságairól szóltak. Ráadásul a legnagyobb vétségük az volt, hogy abszurd drámákat is bemutattunk, amelyektől bizonyos politikai erőknek már borsódzott az hátuk. Mindig kemény, „avantgardisztikus” szellemű, gondolkodtató darabokkal és sohasem habkönnyű előadásokkal kerestük a közönség kegyeit.

- Önök mindig is amatőr színházi társulat voltak. Nem szerettek volna professzionalizálódni?

- Büszkén vállalom az amatőrséget, nem szeretem ezeket az alternatív, független jelzőket. Helyette vállalni kell azt, hogy mi egy nem hivatásos együttes vagyunk. Jelenleg a 18 tag egyike sem kap fizetést, sőt, tagdíjjal támogatják az egyesületet.  Tagok közül, akik nagyon akarták, azok hivatásosak lettek. Közülük Fekete Ernőt meg is hívtunk a jubileumi sorozatunkba, ő Jászai Mari-díjas színész, és most a Katona József Színház igazgatója. Szóval, aki ki akart törni az amatőr létmódból, az kitört. De szerintem megtartani egy társulatot 35 évig az is olyan nagy dolog, amit hivatásos színészeket nevelni.

- Hogyan sikerült végül kitartani harmincöt évig. A tagok közben teljesen lecserélődtek.

- Ahogyan az életforma változik, úgy cserélődnek az emberek. Akár az, hogy valaki máshol folytatja a tanulmányait vagy gyermeket vállal, de más okok miatt is alakulhat úgy, hogy az illető távozik a Ferrumtól. Van egyébként egy elismerésünk, a Vas gyűrű, amelyet azoknak adunk, akik több mint tíz éve tagok. Jelenleg 14 tagunknak van Vas gyűrűje.

- A Ferrum és a vas összefüggenek egymással? A latin szó jelentésére gondolok itt.

- Nem csak erre utal. Amikor megalakultunk, még nem volt nevünk. 1977-re választottunk nevet magunknak. Egy híres római mondás a gladiátor viadalokon hangzott el, innen ered a nevünk: „Recipe Ferrum” – azaz fogadd be a kardvasat, szimbolikus értelemben: légy kemény! Mi úgy éreztük, hogy olyan műsorpolitikát választottunk, amivel igyekeztünk bekeményíteni. Ez az akkori kicsit dacos ellenálló szellemünkből is fakadt. Akkoriban ezt legalább olyan fontosnak tartottuk, mint a színházcsinálást. Ma már azt mondjuk, hogy olyan előadásokat kell csinálnunk, amely segíti a környezetünkben való eligazodást és építi az emberei kapcsolatokat. 

közösség

további frisss

lap tetejére