Csillogó adventi vásárok Európában

Szerző: frisss.hu • 2017. november 07., kedd •
Advent közeledtével egyre több helyen nyílnak meg a karácsonyi vásárok A fűszeres forralt bor, puncs és mézes sütemény illatú tereken sétálgatni itthon is nagyon hangulatos program - de ha egy európai utazással kötjük össze az ünnepi időszakra készülődést, akkor a környező vagy távolabbi országok középkori hangulatú terei szolgálnak háttérként a karácsonyi bevásárláshoz. A bécsi, pozsonyi, grazi hangulatot sokan már jól ismerik, most nézzünk körül, mert érdemes egy kicsit távolabb is!
Csillogó adventi vásárok Európában

Zágráb - Horvátország

2015-ben és tavalyi is, Horvátország fővárosa, Zágráb nyerte el a legszebb karácsonyi vásár címet Európában az European Best Destinations (EBD) portál online szavazóinak értékelése alapján. A világ 124 országból 188 ezren szavaztak a legszebb és leghangulatosabb európai karácsonyi vásárra, a legtöbb szavazatot, összesen 33 ezret a zágrábi adventi vásár kapta.
A horvát főváros olyan városokat előzött meg, mint Párizs, Strasbourg, Bécs, Helsinki, Prága vagy Budapest (amely az előkelő 10. helyen végzett. Az Advent u Zagrebu (Ádvent Zágrábban) elnevezésű rendezvényt hagyományosan minden évben megrendezik a horvát fővárosban. Igazán látogatottá azután vált, hogy Horvátország 2013-ban belépett az Európai Unióba. Évről évre színvonalasabb, és igazi karácsonyi hangulattal, valamint számos színes programmal várja az érdeklődőket

Colmar - Franciaország

A Bázeltől északra, Franciaországban lévő bájos csodás kisváros, Colmar az elzászi borok fővárosa is. Teljes belvárosa a világörökség része,  itt rendezik  advent idején  a saját vásárukat. Olyan,az egész,  mintha megállt volna az idő, a középkori házikók fényárban úsznak, minden csupa dísz és csillogás. A karácsonyi vásár meghittséget, mézeskalács- és libamáj-illatot áraszt. Számos, egyedi kézműves tárgyat vásárolhatunk itt. Fontos megemlíteni, hogy a város nemcsak karácsony idején úszik fényárban. Több mint 1100 pont van Colmarban, amit számítógépes rendszer vezérletével megvilágítottak, így mindenképp  érdemes megnézni a mesebeli település esti arculatát!

Nürnberg - Németország

A félmilliónyi lakosú bajorországi Nürnberg karácsonyi vására az egyik legnagyobb és legfényesebb Európában. 180 faházikó fehér és vörös vászonnal és kézzel készített dekorációval van díszítve, melyek a macskaköves lejtős téren elhelyezkedve gyönyörű látványt nyújtanak. Az adventi forgatagba lépve, szinte azonnal megérezhetjük a forralt bor, a puncs, a pirított mandula és a sült mézeskalács csalogató illatát! Számos kutató és történész igyekezett a karácsonyi vásár kezdetét kideríteni – mindeddig sikertelenül: bár a karácsony előtti piac történelme a 16. század közepéig visszavezethető, a nürnbergi karácsonyi vásár – mint olyan – első írásos emléke csak egy 1628-ból származó írással ellátott dobozka.

Krakkó - Lengyelország

A magyar történelemhez ezer szállal kötődő Krakkó főterén,a több száz éves épületek díszletei között ideális helyszínt találtak a hagyományos vásár számára. A téren sorakozó gótikus és barokk épületek, a lengyel vendégszeretet és konyha varázslatossá teszi a hangulatot. Több mint 50 bódéban kínálják az árusok az ünnephez kötődő díszeket, ajándékokat, ünnepi ételeket és a forralt bort. ez utóbbival  vigyázzunk,mert gyakran vodkát is tesznek bele!A vásárban mindenképpen próbáljuk ki a híres lengyel kolbászt, a pirogot vagy a hegyi füstölt sajtokat. A kulináris élvezetek mellett számos érdekes program szolgálja a látogatók szórakozását: jászolverseny, zenei produkciók, felvonulások, előadások.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére