Almásy László – Az angol beteg

Szerző: frisss.hu • 2018. március 17., szombat •
A nagysikerű, Hollán Ernőről szóló kötet kiadása után a Szülőföld Könyvkiadó folytatja a VASVÁRMEGYE MŰSZAKI NAGYJAI könyvsorozatát, melynek következő része Almásy László Ede életéről szól. A legújabb mű bemutatója 2018. március 22-én 17 órakor az ŐrvidékHázban lesz.
Almásy László – Az angol beteg

Egy rendkívüli ember fél évszázadot átívelő pályafutását ismerhetjük meg, amely bővelkedett meglepetésekben és titkokban egyaránt. Láthatjuk őt, mint kiváló autóversenyzőt,vakmerő pilótát, ha kell, leleményes üzletemberként tűnik fel, de a megszállott expedíciószervező és fáradhatatlan kutatóként is ráismerhetünk. A sikeres földrajzi felfedező és kitűnő régész hírét jól ismerhetjük. Almásy adott hírt elsőként a magyarábokról, akiknek őseit – a legenda szerint – a törökök hurcolták el Magyarországról. Vádi Halfa közelében, a Nílus egyik szigetén bukkant a magyarábok képviselőire, akik nagy szeretettel, rokonként fogadták. Izgalmas történetei, titkos küldetései nem véletlenül ihlették Hollywoodot.

Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az Amerikai Filmakadémia 9 Oscar-díjjal jutalmazta Az angol beteg című filmet, amely révén a Föld egyik legismertebb magyarjává vált,neve a legnagyobb példányszámú újságok oldalára került. A film ezernyi izgalmas kérdést vet fel. A valóságalapja az volt, hogy egyszer a kórházba hívták egy lelőtt kanadai pilótához tolmácsolni, aki  nagyon össze volt égve. A pilóta egy hét szenvedés után nagy fájdalmak közepette sajnos meghalt, de ez úgy került bele a híres regénybe, hogy Almásy került a pilóta „helyére”.
Soha nem nősült meg, de volt egy norvég menyasszonya Gudrun, de a házasságból végül nem lett semmi. Egyes kutatók szerint férfi szeretője, vagy szeretői is voltak, de  ha így is volt,semmit ne m von le a tudományos, felfedezői, katonai érdemeiből. Az arabok Abu Ramlának a „homok atyjának” nevezték el. Háborús tevékenységei miatt sokszo meghurcolták.Jean Howard, az angol titkosszolgálat egyik tisztje azt mondta róla, hogy ő nem volt se náci, se németbarát, ő „igazából magyar volt”. Egy olyan magyar, akiről illik tudni, illik megemlékezni. Emlékét itthon néhány emléktábla őrzi és az érdi Földrajzi Múzeum udvarán felállított szobor. Hazánktól távol, a Kairói Sportrepülőtér neve, a Gebel-Almazi hegy őrzi az ő emlékét. 

közösség

további frisss

lap tetejére