A kommunizmus áldozatainak emléknapja margójára

frisss.hu • 2012. február 27., hétfő •
Szombathelyen is évek óta megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – köszönhetően az egykori polgári körösökből verbuválódott Polgári Egyesület Szombathelyért, és a Honderű Asztaltársaság aktív közreműködésének. Köszönet nekik, és minden szervezőnek, hogy ébren tartják az emlékezés lángját.

Emlékmű a szombathelyi hősi temetőben (Fotó:szombathely.varosom.hu)

Az Országgyűlés döntése alapján 2000 óta tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Nehéz lenne számba venni, hány áldozatot szedett Európa, és minden bizonnyal az egész világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájának népirtó tevékenysége. Abban viszonylagos egyetértés mutatkozik a kutatók között, hogy a legtöbbet. És akkor még nem is beszéltünk arról a puha, megengedőnek tűnő, ámde a nyílt kivégzéseknél jóval sunyibb módszereket alkalmazó besúgóhálózat munkálkodásáról, aminek utózengéi gyakran meghatározzák jelenkorunk közéletét is. Márpedig a kommunista diktatúrák előszeretettel alkalmazták mindkét módszert.

Nekünk annyi maradt, hogy minden évben megemlékezünk az áldozatokról, és gyermekeinknek átadjuk mindazt, amit szüleinktől, nagyszüleinktől, mint kortanúktól hallunk.

És nem csak azért, hogy ne történjék meg még egyszer mindez, hanem azért is, hogy tisztában legyenek azzal: kik vállalnak szellemi örökséget ezzel a gyilkos eszmével...

közösség

további frisss

lap tetejére